Portfolio Archive - Κωνσταντινος A. Φραγκοπουλος | Χειρουργος Ορθοπαιδικος

Η αρθροσκόπηση αστραγάλου είναι πολύ συχνή και οι χειρουργοί είναι σε θέση να θεραπεύσουν περισσότερες παθήσεις από ποτέ, χάρη στις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις. Η αρθροσκόπηση γίνεται μια τυπική διαδικασία καθώς οι χειρουργοί είναι σε θέση να εκτελούν όλο και πιο πολύπλοκες επεμβάσεις με λιγότερο επεμβατικές μεθόδους και χαμηλότερους κινδύνους.
05/Φεβ/2024

Η αρθροσκόπηση αστραγάλου είναι πολύ συχνή και οι χειρουργοί είναι σε θέση να θεραπεύσουν περισσότερες παθήσεις από ποτέ, χάρη στις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις. Η αρθροσκόπηση γίνεται μια τυπική διαδικασία καθώς οι χειρουργοί είναι σε θέση να εκτελούν όλο και πιο πολύπλοκες επεμβάσεις με λιγότερο επεμβατικές μεθόδους και χαμηλότερους κινδύνους.


05/Φεβ/2024

 

Η αρθροσκόπηση του καρπού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και τη θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως οι τραυματισμοί των ιστών του καρπού, οι καρπικές αρθρίτιδες, οι ρήξεις των τενόντων, οι οστεοχονδρωσίες και άλλα προβλήματα. Ο χειρουργός μπορεί να εξετάσει την κατάσταση των ιστών, των χόνδρων και των αρθρώσεων του καρπού και να εκτελέσει απαραίτητες επεμβάσεις, όπως αφαίρεση αποσπώμενων σωματιδίων, αποκατάσταση οστών ή τενόντων και επισκευή των χόνδρων.

 

Ποιες είναι οι ενδείξεις για την αρθροσκόπηση του αγκώνα;

Ορισμένες από τις κύριες ενδείξεις για αρθροσκόπηση του καρπού περιλαμβάνουν:

  • Καρπική Αρθρίτιδα: Η αρθροσκόπηση μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση καρπικής αρθρίτιδας, που μπορεί να προκαλεί πόνο, φουσκώματα και περιορισμένη κινητικότητα.
  • Καρπική Ρήξη Χόνδρου: Η αρθροσκόπηση χρησιμοποιείται για τη διόρθωση ρήξεων ή βλαβών στο χόνδρο του καρπού.
  • Καρπική Συνύπαρξη Ελεύθερων Σωματιδίων: Εάν υπάρχουν ελεύθερα σωματίδια ή μικρά κομμάτια χόνδρου στον καρπό, η αρθροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεσή τους.
  • Καρπική Συνύπαρξη Ραγών: Σε περιπτώσεις ρηξών των τενόντων, όπως η ρήξη του έξω τενόντα (extensor carpi ulnaris) ή του εσωτερικού τενόντα (flexor carpi ulnaris), η αρθροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επισκευή.
  • Καρπική Συνύπαρξη Τενοντίτιδας ή Τενοντοπάθειας: Προβλήματα με τους καρπικούς τενόντες, όπως η τενοντίτιδα ή η τενοντοπάθεια, μπορούν να αντιμετωπιστούν με αρθροσκοπικές τεχνικές.

 

Η επιλογή της αρθροσκόπησης του καρπού εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα του προβλήματος, καθώς και από τη γενική κατάσταση του ασθενούς. Ο χειρουργός θα λάβει αυτές τις παραμέτρους υπόψη κατά τον καθορισμό του κατάλληλου σχεδίου θεραπείας.

 

Αρθροσκοπική χειρουργική θεραπεία καρπού

Η αρθροσκοπική χειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων του καρπού, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά:

  • Χρόνιος πόνος στον καρπό. Η αρθροσκοπική διερευνητική χειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της αιτίας του χρόνιου πόνου στον καρπό, όταν τα αποτελέσματα άλλων εξετάσεων δεν παρέχουν σαφή διάγνωση. Συχνά, μπορεί να υπάρχουν περιοχές φλεγμονής, βλάβης του χόνδρου ή άλλα ευρήματα που εξηγούν τον πόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μετά τη διάγνωση, η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί και αρθροσκοπικά — και πιθανώς κατά την ίδια διαδικασία.
  • Κατάγματα καρπού. Μικρά θραύσματα οστού μπορεί να παραμείνουν μέσα στην άρθρωση μετά από σπάσιμο οστού (κατάγματα). Η αρθροσκόπηση καρπού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση αυτών των θραυσμάτων και την ευθυγράμμιση των σπασμένων κομματιών του οστού. Στη συνέχεια το οστό σταθεροποιείται χρησιμοποιώντας καρφίτσες, σύρματα, βίδες, πλάκες κ.λπ.
  • Γαγγλιακές κύστεις. Οι κύστεις γαγγλίου συνήθως αναπτύσσονται έξω από την άρθρωση από ένα μίσχο μεταξύ δύο από τα οστά του καρπού. Συνήθως, η κύστη και/ή ο μίσχος της μπορεί να φανεί και να αφαιρεθεί κατά την αρθροσκόπηση, εξαλείφοντας την κύστη.
  • Σχισίματα συνδέσμου/τριγωνικού συμπλέγματος ινοχόνδρου (TFCC). Οι σύνδεσμοι είναι ινώδεις ζώνες συνδετικού ιστού που συνδέουν τα οστά μεταξύ τους. Παρέχουν σταθερότητα και στήριξη στις αρθρώσεις. Το TFCC είναι μια δομή που σταθεροποιεί και μαλακώνει τον καρπό. Μια πτώση σε ένα τεντωμένο χέρι (π.χ. από γλίστρημα σε μια παγωμένη επιφάνεια ή ενώ συμμετείχατε σε αθλήματα) μπορεί να τραυματίσει ή να σχίσει συνδέσμους στον καρπό, όπως το TFCC. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στον καρπό, ειδικά κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Η αρθροσκοπική χειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και τη θεραπεία του TFCC και άλλων ρήξεων συνδέσμων του καρπού.

 


05/Φεβ/2024

Η αρθροσκόπηση του αγκώνα έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων και καταστάσεων. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στον χειρουργό να εξετάσει την κατάσταση των μαλακών ιστών, των οστών και των αρθρώσεων του αγκώνα με μεγάλη ακρίβεια. Μέσω του αρθροσκοπίου, οι γιατροί μπορούν να επιβεβαιώσουν διαγνώσεις και να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα των προβλημάτων του αγκώνα, όπως οι τραυματισμοί των χόνδρων, οι τενοντίτιδες, τα διαστρέμματα, οι ρήξεις και οι αρθρίτιδες.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης του αγκώνα είναι η ελάχιστη επέμβαση στους γύρω ιστούς. Οι μικρές τομές που απαιτούνται για την εισαγωγή του αρθροσκοπίου επιτρέπουν την ελάχιστη διάσταση των ουλών και ελαχιστοποιούν τον πόνο και τον χρόνο ανάρρωσης. Επίσης, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροσκοπική επέμβαση του αγκώνα συνήθως ανακτούν γρηγορότερα την κινητικότητα και τη λειτουργικότητα του αγκώνα τους σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική.

Συνολικά, η αρθροσκόπηση του αγκώνα αποτελεί μια προηγμένη τεχνική που προσφέρει ακρίβεια στη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία για πολλά προβλήματα του αγκώνα. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα στον αγκώνα σας, συνιστάται να συζητήσετε με έναν ειδικό χειρουργό για την εφαρμογή αυτής της προηγμένης τεχνικής που μπορεί να σας παράσχει την ανακούφιση και την αποκατάσταση που χρειάζεστε.

 

Ποιες είναι οι ενδείξεις για την αρθροσκόπηση του αγκώνα;

Οι ενδείξεις για αρθροσκόπηση του αγκώνα περιλαμβάνουν ποικίλες καταστάσεις που επηρεάζουν τον αγκώνα και μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτήν τη χειρουργική τεχνική. Ανάμεσα στις κύριες ενδείξεις περιλαμβάνονται:

  • Τραυματικές Καταστάσεις: Θλάσεις των τενόντων και καταστάσεις που προκαλούνται από ατυχήματα μπορεί να απαιτήσουν αρθροσκόπηση για διάγνωση και αντιμετώπιση.
  • Χρόνια Εκφυλιστική Αρθρίτιδα: Οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδής αρθρίτιδα που προκαλεί χρόνιο πόνο και φθορά του χόνδρου μπορεί να αντιμετωπιστεί με αρθροσκοπικές τεχνικές.

 

Διαδικασία 

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός εξετάζει τις δομές του αγκώνα. Στη συνέχεια, μπορεί να εκτελέσει διάφορες διαδικασίες, όπως αποκατάσταση των τενόντων, επισκευή του χόνδρου, και αφαίρεση ελεύθερων σωματιδίων.

 

Πότε συνιστάται η αρθροσκόπηση του αγκώνα;

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αρθροσκόπηση αγκώνα εάν έχετε μια επώδυνη κατάσταση που δεν ανταποκρίνεται σε μη χειρουργική θεραπεία. Η μη χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, φυσικοθεραπεία και φάρμακα ή ενέσεις που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Η φλεγμονή είναι μια από τις φυσιολογικές αντιδράσεις του σώματός σας σε τραυματισμό ή ασθένεια. Σε μια τραυματισμένη ή άρρωστη άρθρωση του αγκώνα, η φλεγμονή προκαλεί οίδημα, πόνο και δυσκαμψία.

Ο τραυματισμός, η υπερβολική χρήση και η φθορά λόγω ηλικίας ευθύνονται για τα περισσότερα προβλήματα του αγκώνα. Η αρθροσκόπηση του αγκώνα μπορεί να ανακουφίσει τα επώδυνα συμπτώματα πολλών προβλημάτων που βλάπτουν τις επιφάνειες του χόνδρου και άλλους μαλακούς ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση. Η αρθροσκόπηση αγκώνα μπορεί επίσης να συνιστάται για την αφαίρεση χαλαρών κομματιών οστού και χόνδρου ή για την απελευθέρωση ουλώδους ιστού που εμποδίζει την κίνηση.

Οι συνήθεις αρθροσκοπικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν:

  • Θεραπεία πλάγιας επικονδυλίτιδας αγκώνα
  • Αφαίρεση χαλαρών σωμάτων (χαλαρός χόνδρος και θραύσματα οστών)
  • Απελευθέρωση ουλώδους ιστού για βελτίωση του εύρους κίνησης
  • Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας (αρθρίτιδα φθοράς)
  • Θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (φλεγμονώδης αρθρίτιδα)
  • Θεραπεία της οστεοχονδρίτιδας (βλάβη που σχετίζεται με τη δραστηριότητα στο τμήμα του κεφαλιού του βραχιόνιου οστού που παρατηρείται σε αθλήτριες)
  • Αντιμετώπιση καταγμάτων

 

 

Το βίντεο ανήκει στο κανάλι MotionLit


05/Φεβ/2024

Το ισχίο είναι μια άρθρωση με μπάλα και υποδοχή. Η υποδοχή σχηματίζεται από την κοτύλη, η οποία αποτελεί μέρος του μεγάλου οστού της λεκάνης. Η μπάλα είναι η μηριαία κεφαλή, η οποία είναι το άνω άκρο του μηριαίου οστού (μηριαίο οστό).

Ένας ολισθηρός, στιβαρός ιστός που ονομάζεται αρθρικός χόνδρος καλύπτει τις επιφάνειες της μπάλας και την υποδοχή. Δημιουργεί μια λεία επιφάνεια χωρίς τριβή που βοηθά τα οστά να γλιστρούν εύκολα μεταξύ τους.

Η κοτύλη περιβάλλεται από ισχυρό ινοχόνδρο που ονομάζεται επιχείλιος χόνδρος. Το χείλος σχηματίζει ένα παρέμβυσμα (γεμίζει τον χώρο) γύρω από την υποδοχή, βαθαίνει την υποδοχή και βελτιώνει τη σταθερότητα της άρθρωσης.

Η άρθρωση περιβάλλεται από ζώνες ιστού που ονομάζονται σύνδεσμοι. Σχηματίζουν μια κάψουλα που συγκρατεί την άρθρωση. Η κάτω επιφάνεια της κάψουλας επενδύεται από μια λεπτή μεμβράνη που ονομάζεται αρθρικός υμένας. Παράγει αρθρικό υγρό που λιπαίνει την άρθρωση του ισχίου.

 

Πλεονεκτήματα αρθροσκόπησης ισχίου

Η αρθροσκόπηση παρέχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως μικρότερες τομές, μειωμένος χρόνος ανάρρωσης και λιγότερος πόνος μετά την επέμβαση. Ωστόσο, η κατάλληλη εφαρμογή της αρθροσκόπησης εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος και την κατάσταση του ασθενούς. O χειρουργός θα αποφασίσει εάν είναι η καλύτερη επιλογή για το συγκεκριμένο περιστατικό.

 

Πότε συνιστάται η αρθροσκόπηση ισχίου;

Η αρθροσκόπηση ισχίου μπορεί να ανακουφίσει τα επώδυνα συμπτώματα πολλών προβλημάτων που βλάπτουν τον επιδερμικό χόνδρο, τον αρθρικό χόνδρο ή άλλους μαλακούς ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση. Αν και αυτή η βλάβη μπορεί να προκύψει από τραυματισμό, άλλες ορθοπεδικές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυτά τα προβλήματα, όπως:

  • Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση (FAI), μια διαταραχή κατά την οποία αναπτύσσεται επιπλέον οστό. Αυτή η υπερανάπτυξη των οστών μπορεί να βλάψει τους μαλακούς ιστούς του ισχίου κατά τη διάρκεια της κίνησης, ιδιαίτερα τον αρθρικό χόνδρο. Μερικές φορές αναπτύσσονται οστικά σπιρούνια τόσο στην κοτύλη όσο και στην κεφαλή του μηριαίου και μπορεί να αναπτυχθεί οστεοαρθρίτιδα.
  • Δυσπλασία, μια κατάσταση κατά την οποία η υποδοχή του ισχίου είναι ασυνήθιστα ρηχή. Αυτό ασκεί μεγαλύτερη πίεση στον χείλο για να κρατήσει την κεφαλή του μηριαίου οστού μέσα στην υποδοχή και καθιστά τον χείλο πιο ευαίσθητο στο σχίσιμο. Ο χειρουργός φροντίζει πολύ κατά την αρθροσκόπηση μιας δυσπλαστικής άρθρωσης, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί αστάθεια της άρθρωσης μετά την επέμβαση.
  • Τα σύνδρομα σπασίματος ισχίου, τα οποία προκαλούν τρίψιμο ενός τένοντα στο εξωτερικό της άρθρωσης. Αυτός ο τύπος σπασίματος είναι συχνά ακίνδυνος και δεν χρειάζεται θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, ο τένοντας καταστρέφεται από το επαναλαμβανόμενο τρίψιμο και επωφελείται από τη χειρουργική επέμβαση.
  • Η αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν την άρθρωση.
  • Χαλαρά σώματα, θραύσματα οστών ή χόνδρων που χαλαρώνουν και κινούνται μέσα στην άρθρωση.
  • Λοίμωξη της άρθρωσης του ισχίου.
  • Ρήξεις τένοντα ή διαταραχές που αφορούν τους μηριαίους ή τους μέσους γλουτιαίους ή τους ελάχιστους μύες.
  • Άλλες πηγές πρόσκρουσης ισχίου που δεν βρίσκονται στην πραγματική άρθρωση του ισχίου (ισχιομηριαία πρόσκρουση)
  • Συμπίεση ισχιακού νεύρου από το ισχίο/ισχίο.

 

Τι είναι η τεχνική AMIS;

Η τεχνική AMIS (Anterior Minimally Invasive Surgery) είναι μια σύγχρονη μέθοδος ολικής αρθροπλαστικής ισχίου που πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τεχνικές, η AMIS δεν απαιτεί την αποκόλληση των μυών γύρω από το ισχίο. Αντίθετα, η πρόσβαση στην άρθρωση γίνεται μέσω μιας μικρής τομής στο μπροστινό μέρος του ισχίου, ανάμεσα στους μυς. Αυτός ο τρόπος επιτρέπει την αντικατάσταση της άρθρωσης με λιγότερη ζημιά στους μαλακούς ιστούς, οδηγώντας σε ταχύτερη ανάρρωση, λιγότερο πόνο μετά την επέμβαση, και μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών.

 

Πώς πραγματοποιείται η τεχνική AMIS;

Η τεχνική AMIS ξεκινά με τον ασθενή να τοποθετείται σε ειδική θέση που επιτρέπει την καλύτερη πρόσβαση στο ισχίο. Ο χειρουργός πραγματοποιεί μια μικρή τομή στο μπροστινό μέρος του ισχίου, και χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία, προσεγγίζει την άρθρωση χωρίς να κόψει ή να αποκολλήσει μυς. Η παλιά άρθρωση αφαιρείται και αντικαθίσταται με μια τεχνητή πρόθεση που αποτελείται από μεταλλικά και πλαστικά μέρη. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 1-2 ώρες, και λόγω της ελάχιστης επέμβασης στους μαλακούς ιστούς, οι ασθενείς συχνά μπορούν να αρχίσουν να κινούνται και να περπατούν με υποστήριξη μέσα σε λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

 

Περιορισμοί της τεχνικής AMIS;

Παρά τα σημαντικά πλεονεκτήματα της τεχνικής AMIS, υπάρχουν και ορισμένοι περιορισμοί. Πρώτον, η τεχνική απαιτεί εξειδικευμένο χειρουργικό εξοπλισμό και εμπειρία από τον χειρουργό, κάτι που μπορεί να μην είναι διαθέσιμο σε όλα τα νοσοκομεία ή κλινικές. Επιπλέον, δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι υποψήφιοι για την AMIS. Οι ασθενείς με σοβαρές παραμορφώσεις του ισχίου ή με εκτεταμένες ουλές από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να μην μπορούν να υποβληθούν σε αυτήν την τεχνική. Τέλος, όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν κίνδυνοι επιπλοκών, όπως η μόλυνση, η εξάρθρωση της πρόθεσης, και η θρόμβωση, αν και οι κίνδυνοι αυτοί είναι γενικά χαμηλοί με την AMIS.

 

Το βίντεο ανήκει στο κανάλι Arthrex


02/Φεβ/2024

Τρεις διαφορετικοί τύποι ανακούφισης πόνου (αναισθησία) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χειρουργική επέμβαση αρθροσκόπησης γόνατος:

  • Τοπική αναισθησία. Το γόνατό σας μπορεί να μουδιάσει με φάρμακο για τον πόνο. Μπορεί επίσης να σας χορηγηθούν φάρμακα που σας χαλαρώνουν. Θα μείνεις ξύπνιος.
  • Σπονδυλική αναισθησία. Αυτό ονομάζεται επίσης περιφερειακή αναισθησία. Το φάρμακο για τον πόνο εγχέεται σε ένα κενό στη σπονδυλική στήλη σας. Θα είσαι ξύπνιος αλλά δεν θα μπορείς να νιώσεις τίποτα κάτω από τη μέση σου.
  • Γενική αναισθησία. Θα είστε κοιμισμένοι και χωρίς πόνο.
  • Περιφερειακός νευρικός αποκλεισμός (αποκλεισμός μηριαίου ή προσαγωγού καναλιού). Αυτός είναι ένας άλλος τύπος περιφερειακής αναισθησίας. Το φάρμακο για τον πόνο εγχέεται γύρω από το νεύρο στη βουβωνική χώρα σας. Θα κοιμάστε κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Αυτός ο τύπος αναισθησίας θα εμποδίσει τον πόνο, ώστε να χρειάζεστε λιγότερη γενική αναισθησία.

 

Μια συσκευή μπορεί να τοποθετηθεί γύρω από τον μηρό σας για να βοηθήσει στον έλεγχο της αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο χειρουργός θα κάνει 2 ή 3 μικρές τομές γύρω από το γόνατό σας. Υγρό (αλατόνερο) θα αντληθεί στο γόνατό σας για να φουσκώσει το γόνατο.

Ένας στενός σωλήνας με μια μικροσκοπική κάμερα στο άκρο θα εισαχθεί μέσα από ένα από τα κοψίματα. Η κάμερα είναι συνδεδεμένη σε μια οθόνη βίντεο που επιτρέπει στον χειρουργό να δει μέσα στο γόνατο. Ο χειρουργός μπορεί να βάλει άλλα μικρά χειρουργικά εργαλεία μέσα στο γόνατό σας μέσω των άλλων περικοπών. Στη συνέχεια, ο χειρουργός θα διορθώσει ή θα αφαιρέσει το πρόβλημα στο γόνατό σας.

Στο τέλος της χειρουργικής σας επέμβασης, ο φυσιολογικός ορός θα αποστραγγιστεί από το γόνατό σας. Ο χειρουργός θα κλείσει τα κοψίματά σας με ράμματα (βελονιές) και θα τα καλύψει με έναν επίδεσμο. Πολλοί χειρουργοί βγάζουν φωτογραφίες της διαδικασίας από την οθόνη βίντεο. Ίσως μπορείτε να δείτε αυτές τις εικόνες μετά την επέμβαση, ώστε να μπορείτε να δείτε τι έγινε.

 

Γιατί εκτελείται η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση μπορεί να συνιστάται για αυτά τα προβλήματα γόνατος:

  • Σκισμένος μηνίσκος. Ο μηνίσκος είναι χόνδρος που καλύπτει το χώρο μεταξύ των οστών στο γόνατο. Γίνεται χειρουργική επέμβαση για την επισκευή ή την αφαίρεσή του.
  • Σκισμένος ή κατεστραμμένος πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ACL) ή οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος (PCL).
  • Πρησμένη (φλεγμονή) ή κατεστραμμένη επένδυση της άρθρωσης. Αυτή η επένδυση ονομάζεται αρθρικός υμένας.
  • Επιγονατίδα (επιγονατίδα) που είναι εκτός θέσης (κακή ευθυγράμμιση).
  • Μικρά κομμάτια σπασμένου χόνδρου στην άρθρωση του γόνατος.
  • Αφαίρεση κύστης Baker. Αυτό είναι ένα πρήξιμο πίσω από το γόνατο που είναι γεμάτο με υγρό. Μερικές φορές το πρόβλημα εμφανίζεται όταν υπάρχει οίδημα και πόνος (φλεγμονή) από άλλες αιτίες, όπως η αρθρίτιδα.
  • Επιδιόρθωση ελαττώματος στον χόνδρο.
  • Μερικά κατάγματα των οστών του γόνατος.

 

Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας της αρθροσκόπησης γόνατος;

Το ποσοστό επιτυχίας της αρθροσκόπησης γόνατος αυξάνεται σταθερά με τα χρόνια, με πιο πρόσφατες μελέτες να αναφέρουν συνολικό ποσοστό επιτυχίας περίπου 85%. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το ποσοστό επιτυχίας αυτής της διαδικασίας και αυτοί διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Γενικά, όμως, το ποσοστό επιτυχίας για την αρθροσκόπηση γόνατος είναι πολύ υψηλό όταν εκτελείται από έμπειρους χειρουργούς.

Λοιπόν, σε ασθενείς άνω των 50 ετών, το ποσοστό επιτυχίας της αρθροσκόπησης γόνατος είναι περίπου 71%. Ωστόσο, σε νεότερους ασθενείς ηλικίας κάτω των 50 ετών, το ποσοστό επιτυχίας είναι περίπου 87%. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι νεότεροι ασθενείς τείνουν να έχουν περισσότερο σχηματισμό οστού στην άρθρωση του γόνατος. Αυτό σημαίνει ότι ο χόνδρος του γονάτου τους τείνει να είναι πιο ανεπτυγμένος και αυτό μπορεί να κάνει τη χειρουργική επέμβαση πιο δύσκολη.

 

Παράγοντες που επηρεάζουν το ποσοστό επιτυχίας της αρθροσκόπησης γόνατος;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το ποσοστό επιτυχίας της αρθροσκόπησης γόνατος, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας του ασθενούς, της κατάστασης της υγείας του και της χειρουργικής τεχνικής. Οι αρθροσκοπικές τεχνικές έχουν βελτιωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, επομένως το ποσοστό επιτυχίας αυτής της επέμβασης έχει επίσης βελτιωθεί. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει διακύμανση μεταξύ των χειρουργών όσον αφορά το πόσο επιτυχείς είναι στην επίτευξη αυτών των στόχων.

  • Ηλικία: Καθώς αυξάνεται η ηλικία του ασθενούς, το ποσοστό επιτυχίας για την αρθροσκόπηση γόνατος μειώνεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να έχουν οστεοαρθρίτιδα ή άλλες παθήσεις των αρθρώσεων που δυσκολεύουν την πραγματοποίηση αρθροσκοπικής χειρουργικής επέμβασης.
  • Η κατάσταση της υγείας:Οι ασθενείς με ορισμένες παθήσεις υγείας μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Για παράδειγμα, ασθενείς με καρδιοπάθεια ή διαβήτη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν δυσμενή έκβαση μετά από αρθροσκόπηση γόνατος.
  • Τεχνική διαδικασίας:Η τεχνική που χρησιμοποιεί ο χειρουργός μπορεί να επηρεάσει το ποσοστό επιτυχίας της αρθροσκοπικής χειρουργικής. Ένα μικρό ποσοστό χειρουργών πραγματοποιεί αρθροσκοπική επέμβαση χρησιμοποιώντας ενδοσκόπιο, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν κάμερες και ρομποτικούς βραχίονες για να αφαιρέσουν υπολείμματα από την άρθρωση του γόνατος.

 

Πώς έχει αλλάξει το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης αρθροσκόπησης γόνατος με την πάροδο του χρόνου;

Το ποσοστό επιτυχίας της χειρουργικής αρθροσκόπησης γόνατος έχει αυξηθεί σταθερά με τα χρόνια λόγω της νέας τεχνολογίας και των βελτιωμένων χειρουργικών τεχνικών. Το 2000, το ποσοστό επιτυχίας ήταν μόνο 60%. Ωστόσο, μέχρι το 2014, το ποσοστό επιτυχίας είχε αυξηθεί στο 86%. Πιστεύεται ότι αυτή η αύξηση οφείλεται σε βελτιώσεις στις χειρουργικές τεχνικές, σε πιο έμπειρους χειρουργούς και σε καλύτερο εξοπλισμό.

 

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

Το βίντεο ανήκει στο κανάλι Silverback Video

 


31/Ιαν/2024

Η αρθροσκόπηση είναι μια διαδικασία για τη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων των αρθρώσεων. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός εισάγει έναν στενό σωλήνα συνδεδεμένο σε μια βιντεοκάμερα οπτικών ινών μέσω μιας μικρής τομής. Το εσωτερικό της άρθρωσής σας μεταδίδεται σε μια οθόνη βίντεο υψηλής ευκρίνειας.


06/Δεκ/2021

Ο Πρόσθιος Χιαστός είναι ένας από τους σημαντικότερους συνδέσμους της άρθρωσης του γόνατος. Η κύρια λειτουργία του είναι να εμποδίζει την πρόσθια ολίσθηση και την έξω στροφή της κνήμης σε σχέση με τον μηρό .


05/Νοέ/2021

Αποτελεί την πλέον συχνή παραμορφωτική διαταραχή του άκρου ποδός κατά την οποία ο άξονας του μέγαλου δακτύλου φέρεται σε βλαισότητα ενώ παράλληλα ο άξονας του 1ου μεταταρσίου φέρεται σε ραιβότητα με προβολή της κεφαλής του στην έσω επιφάνεια του άκρου ποδός.


05/Νοέ/2021

Η τενοντίτιδα του αχίλλειου τένοντα αποτελεί συχνή αιτία πόνου στους αθλητές . Στους προδιαθεσικούς παράγοντες της πάθησης περιλαμβάνονται η αυξημένη μηχανική καταπόνηση του αχίλλειου τένοντα, η πτωχή αιμάτωση του τένοντα 3-4 cm από την κατάφυσή του, η χρήση φθοριοκιλονολών καθώς και οι φλεγμονώδεις αρθροπάθειες.