ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ

Αλλοιώσεις (μαλάκυνση, εκφύλιση, ρωγμές και απόπτωση κατά περιοχές) του αρθρικού χόνδρου της επιγονατίδας. Ο ασθενής παρουσιάζει πόνο στην πρόσθια μοίρα του γόνατος κατά τη φόρτιση του κάτω άκρου με το γόνατο σε μερική κάμψη,

ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ

ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ

Title:

Description:

ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ

Αλλοιώσεις (μαλάκυνση, εκφύλιση, ρωγμές και απόπτωση κατά περιοχές) του αρθρικού χόνδρου της επιγονατίδας. Ο ασθενής παρουσιάζει πόνο στην πρόσθια μοίρα του γόνατος κατά τη φόρτιση του κάτω άκρου με το γόνατο σε μερική κάμψη, καθώς επίσης και σε περιπτώσεις όπου ο αθλητής κάθεται επί μεγάλα χρονικά διαστήματα με τα γόνατα σε μεγάλη κάμψη. Προκαλείται από άμεση πλήξη της επιγονατίδας, και υπερχρήση (επαναλαμβανόμενες κακώσεις της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης κατά τη διάρκεια παρατεταμένης επιβάρυνσης).

 

Συμπτώματα

Ορισμένα από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη χονδροπάθεια επιγονατίδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στην περιοχή της επιγονατίδας: Ο πόνος μπορεί να είναι μέτριας ή υψηλής έντασης και να εμφανίζεται κυρίως κατά την κίνηση του γόνατος. Ο πόνος μπορεί επίσης να επηρεάζεται από το βάρος που ασκείται στο γόνατο, όπως κατά το περπάτημα ή το τρέξιμο.
  • Οιδήματα: Η επιγονατίδα μπορεί να παρουσιάζει οιδήματα ή φουσκάλες στην περιοχή του πάνω ή κάτω μέρους της. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην επιδείνωση της κατάστασης της χονδρικής ισορροπίας και στην  φλεγμονή.
  • Αίσθημα τριβής ή κλειδώματος: Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται τριβή ή κλείδωμα στην επιγονατίδα κατά την κίνηση του γόνατος. Αυτό μπορεί να προκαλεί δυσκολία στην κίνηση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τον βαθμό της χονδροπάθειας και την κατάσταση του ατόμου. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή διάγνωση και η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της χονδροπάθειας επιγονατίδας.

 

Αίτια

Η χονδροπάθεια επιγονατίδας είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκαλεί πόνο και δυσκολίες στο γόνατο, και τα αίτια της μπορεί να είναι πολλά. Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη της χονδροπάθειας επιγονατίδας περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Η χονδροπάθεια επιγονατίδας μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική χρήση του γόνατος. Αυτό μπορεί να συμβεί από επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως το τρέξιμο, άλματα ή επαναλαμβανόμενες καθίσματα και στάσεις που ασκούν πίεση στην επιγονατίδα.
  • Η κακή στάση ή το λανθασμένο βάδισμα μπορεί να δημιουργήσουν ανισορροπία στην επιγονατίδα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μετατόπιση της χονδρικής επιφάνειας και την εμφάνιση πόνου.
  • Η ανισορροπία ή η ανεπαρκής ενδυνάμωση των μυών γύρω από το γόνατο μπορεί να δημιουργήσει άνιση φόρτωση στην επιγονατίδα και να προκαλέσει χονδροπάθεια.
  • Κατά την άσκηση, η κακή τεχνική άθλησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιγονατίδας ως αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης πίεσης στην επιγονατίδα.
  • Κάποιος τραυματισμός στο γόνατο μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία και να επηρεάσει τη χονδρική ισορροπία της επιγονατίδας.

 

Category
ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ