ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΩΜΟΥ – ΡΗΞΗ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ
Στην άρθρωση του ώμου υπάρχουν 4 τένοντες οι οποίοι είναι «υπεύθυνοι» για τις περισσότερες κινήσεις της άρθρωσης. Ο πιο ευπαθής και συχνότερα τραυματιζόμενος τένοντας από τους 4 είναι ο υπερακάνθιος. Η τενοντοπάθεια του ώμου μπορεί να οφείλεται σε «υπέρχηση» όπως και οι περισσότερες τενοντοπάθειες, μπορεί όμως να συνυπάρχουν «ανατομικές παραλλαγές» στον τύπο του ακρωμίου, προκαλεί μεγαλύτερη φθορά στους τένοντες του στροφικού πετάλου. Είναι πάθηση ανεξαρτήτου ηλικίας. Αφορά νεαρούς ενήλικες, αθλητές οι οποίοι χρησιμοποιούν το χέρι τους σε κινήσεις πάνω από το ύψος του ώμου αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες όπου λόγω καθημερινών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων η φθορά των τενόντων έρχεται ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας καταπόνησης.
Η αντιμετώπιση της τενοντοπάθειας, όπως και η πλειονότητα των Ορθοπαιδικών παθήσεων είναι συντηρητική και χειρουργική. Με την ύφεση των συμπτωμάτων η χρήση της φυσικοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει. Σημειώνουμε βέβαια ότι η φυσικοθεραπεία μπορεί να ανακουφίσει αλλά δεν διορθώνει αυτό που εμποδίζει τη σωστή λειτουργία της άρθρωσης.
Σε περιπτώσεις όπου η συντηρητική αντιμετώπιση αποτύχει, η χειρουργική θεραπεία έχει το πρώτο λόγο. Η αρθροσκοπική τεχνική που χρησιμοποιείται προσφέρει στον χειρουργό άμεση όραση και παρέμβαση σε κάθε μορφής βλάβη εντός της άρθρωσης ενώ στον ασθενή μικρή νοσηρότητα της περιοχής και ταχύτερη επανένταξη στις επαγγελματικές ή αθλητικές δραστηριότητές του.
Αιτίες Τενοντοπάθειας ώμου
Η τενοντοπάθεια προκαλείται γενικά από υπερβολική χρήση ενός μυός και του τένοντα. Με την πάροδο του χρόνου, η καταπόνηση του τένοντα προκαλεί αλλαγή της δομής του τένοντα. Οι τένοντες ώμου χρησιμοποιούνται πιο συχνά με επαναλαμβανόμενες ρίψεις.
Η τενοντοπάθεια ώμου μπορεί επίσης να προκληθεί από:
- Φλεγμονώδη νόσο στον ώμο όπως η αρθρίτιδα
- Τραύμα στον ώμο.
- Φυσιολογική φθορά που σχετίζεται με την ηλικία.
Κίνδυνοι ανάπτυξης τενοντοπάθειας ώμου
Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να αναπτύξετε τενοντοπάθεια ώμου περιλαμβάνουν:
- Ηλικία: 30 και άνω
- Χρησιμοποιώντας πάντα το χέρι σε θέση πάνω από το κεφάλι ή σε κίνηση ρίψης, όπως σε:
- Τένις
- Κολύμπι
- Εργασίες (π.χ. εργασίες συναρμολόγησης ή χρήση πιεστικής μηχανής)
Συμπτώματα τενοντοπάθειας ώμου
Τα συμπτώματα αναπτύσσονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Ο πόνος συνήθως αυξάνεται αργά με τη χρήση. Η τενοντοπάθεια μπορεί να προκαλέσει:
- Πόνο στον ώμο και στο άνω μέρος του χεριού
- Πόνο τη νύχτα, ειδικά όταν κοιμάστε στην τραυματισμένη πλευρά
- Αδυναμία ώμου
- Δυσκαμψία ώμου με κάποια απώλεια κίνησης
Διάγνωση Τενοντοπάθειας Ώμου
Ο γιατρός θα ρωτήσει για τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας και θα γίνει φυσική εξέταση. Ο γιατρός σας θα ελέγξει τις ευαίσθητες περιοχές αλλά και το εύρος κίνησης των ώμων και η μυϊκή σας δύναμη. Μπορεί ακόμα να χρειαστεί να λάβει λεπτομερείς εικόνες του ώμου σας. Αυτό μπορεί να γίνει εάν ο τραυματισμός είναι σοβαρός ή για να αποκλειστούν άλλα προβλήματα. Οι εικόνες μπορούν να ληφθούν με:
- Μαγνητική τομογραφία
- Αρθροσκόπηση
- Ακτινογραφίες
Η θυλακίτιδα μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα πόνου. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ένεση με ένα αναισθητικό φάρμακο. Εάν ο πόνος υποχωρήσει, μπορεί να υποδηλώνει θυλακίτιδα και όχι τενοντοπάθεια.
Πρόληψη Τενοντοπάθειας Ώμου
Για την προστασία του ώμου από τραυματισμό:
- Κάντε τακτικές ασκήσεις αντίστασης για να δυναμώσετε τους μυς.
- Χρησιμοποιήστε σωστές αθλητικές μεθόδους προπόνησης.
- Μην αυξάνετε τη διάρκεια ή την ένταση της άσκησης περισσότερο από 10% την εβδομάδα.
- Μην αγνοήσετε και μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τον πόνο στον ώμο μόνοι σας.
- Category
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ