ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΩΜΟΥ – ΡΗΞΗ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ

Στην άρθρωση του ώμου υπάρχουν 4 τένοντες οι οποίοι είναι «υπεύθυνοι» για τις περισσότερες κινήσεις της άρθρωσης. Ο πιο ευπαθής και συχνότερα τραυματιζόμενος τένοντας από τους 4 είναι ο υπερακάνθιος.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΩΜΟΥ – ΡΗΞΗ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΩΜΟΥ – ΡΗΞΗ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ

Title:

Description:

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΩΜΟΥ – ΡΗΞΗ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ

Στην άρθρωση του ώμου υπάρχουν 4 τένοντες οι οποίοι είναι «υπεύθυνοι» για τις περισσότερες κινήσεις της άρθρωσης. Ο πιο ευπαθής και συχνότερα τραυματιζόμενος τένοντας από τους 4 είναι ο υπερακάνθιος. Η τενοντοπάθεια του ώμου μπορεί να οφείλεται σε «υπέρχηση» όπως και οι περισσότερες τενοντοπάθειες, μπορεί όμως να συνυπάρχουν «ανατομικές παραλλαγές» στον τύπο του ακρωμίου, προκαλεί μεγαλύτερη φθορά στους τένοντες του στροφικού πετάλου. Είναι πάθηση ανεξαρτήτου ηλικίας. Αφορά νεαρούς ενήλικες, αθλητές οι οποίοι χρησιμοποιούν το χέρι τους σε κινήσεις πάνω από το ύψος του ώμου αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες όπου λόγω καθημερινών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων η φθορά των τενόντων έρχεται ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας καταπόνησης.

Η αντιμετώπιση της τενοντοπάθειας, όπως και η πλειονότητα των Ορθοπαιδικών παθήσεων είναι συντηρητική και χειρουργική. Με την ύφεση των συμπτωμάτων η χρήση της φυσικοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει. Σημειώνουμε βέβαια ότι η φυσικοθεραπεία μπορεί να ανακουφίσει αλλά δεν διορθώνει αυτό που εμποδίζει τη σωστή λειτουργία της άρθρωσης.

Σε περιπτώσεις όπου η συντηρητική αντιμετώπιση αποτύχει, η χειρουργική θεραπεία έχει το πρώτο λόγο. Η αρθροσκοπική τεχνική που χρησιμοποιείται προσφέρει στον χειρουργό άμεση όραση και παρέμβαση σε κάθε μορφής βλάβη εντός της άρθρωσης ενώ στον ασθενή μικρή νοσηρότητα της περιοχής και ταχύτερη επανένταξη στις επαγγελματικές ή αθλητικές δραστηριότητές του.

Category
ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ