ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ

Ο Πρόσθιος Χιαστός είναι ένας από τους σημαντικότερους συνδέσμους της άρθρωσης του γόνατος. Η κύρια λειτουργία του είναι να εμποδίζει την πρόσθια ολίσθηση και την έξω στροφή της κνήμης σε σχέση με τον μηρό .

ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ

ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ

Title:

Description:

ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ

Ο Πρόσθιος Χιαστός είναι ένας από τους σημαντικότερους συνδέσμους της άρθρωσης του γόνατος. Η κύρια λειτουργία του είναι να εμποδίζει την πρόσθια ολίσθηση και την έξω στροφή της κνήμης σε σχέση με τον μηρό. Τραυματισμός του Προσθίου Χιαστού συμβαίνει συχνά σε αθλητές υψηλών απαιτήσεων (ποδόσφαιρο, σκι, μπάσκετ) συνέπεια πτώσεως από ύψος (άλμα), απότομης αλλαγής κατεύθυνσης ή άμεσης πλήξης του γόνατος.

Η ρήξη του προσθίου χιαστού εκδηλώνεται με έντονο πόνο και συλλογή υγρού στο γόνατο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό του εύρους κίνησης της άρθρωσης και χωλότητα. Ο πάσχων περιγράφει συνήθως χαρακτηριστικό ήχο κατά τον τραυματισμό και το αίσθημα ότι “έφυγε ή κόλλησε το πόδι”. Η διάγνωση της ρήξεως του προσθίου χιαστού συνδέσμου τίθεται με την ορθή λήψη του ιστορικού, την κλινική εικόνα και τον απεικονιστικό έλεγχο (μαγνητική τομογραφία).

Δεδομένου ότι ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος δεν επουλώνεται και δεν αποκαθίσταται η λειτουργία του, η αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Μόνο σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν το αίσθημα της αστάθειας, δεν έχουν συνοδές βλάβες ή θα διακόψουν έντονες δραστηριότητες συνιστάται συντηρητική θεραπεία. Σκοπός της χειρουργικής θεραπείας είναι να ανακατασκευασθεί ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, να ανακτηθεί η σταθερότητα και η λειτουργικότητα του γόνατος και τελικά να μπορεί ο ασθενής να ανακτήσει πλήρη δραστηριότητα στο επιθυμητό επίπεδο. Επιπλέον προστατεύει το γόνατο και περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο κάκωσης των μηνίσκων, των αρθρικών επιφανειών και την εξέλιξη προς την οστεοαρθρίτιδα.

 

Αιτίες

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος μπορεί να τραυματιστεί με διάφορους τρόπους όπως:

  • Αλλαγή κατεύθυνσης γρήγορα
  • Σταματώντας ξαφνικά
  • Επιβράδυνση κατά το τρέξιμο
  • Λανθασμένη προσγείωση από άλμα
  • Άμεση επαφή ή σύγκρουση, όπως ποδοσφαιρικό τάκλιν

 

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι αθλήτριες έχουν υψηλότερη συχνότητα τραυματισμού χιαστού από τους άνδρες αθλητές σε ορισμένα αθλήματα. Αυτό οφείλεται σε διαφορές στη φυσική κατάσταση και τη μυϊκή δύναμη. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν διαφορές στην ευθυγράμμιση της λεκάνης και των κάτω άκρων (πόδι) και αυξημένη χαλαρότητα στους συνδέσμους.

 

Συμπτώματα

Τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνο με οίδημα. Μέσα σε 24 ώρες, το γόνατό σας θα πρηστεί. Εάν αγνοηθεί, το πρήξιμο και ο πόνος μπορεί να υποχωρήσουν από μόνα τους. Ωστόσο, εάν επιχειρήσετε να επιστρέψετε στον αθλητισμό, το γόνατό σας θα είναι πιθανώς ασταθές και κινδυνεύετε να προκαλέσετε περαιτέρω ζημιά στον μηνίσκο του γόνατός σας.
  • Απώλεια πλήρους εύρους κίνησης
  • Δυσφορία κατα το περπάτημα

 

Εξετάσεις

Φυσική Εξέταση και Ιστορικό Ασθενούς

Κατά την πρώτη σας επίσκεψη, ο γιατρός σας θα σας μιλήσει για τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας. Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα ελέγξει όλες τις δομές του τραυματισμένου γονάτου σας και θα τις συγκρίνει με το μη τραυματισμένο γόνατό σας. Οι περισσότεροι τραυματισμοί των συνδέσμων μπορούν να διαγνωστούν με μια ενδελεχή φυσική εξέταση του γόνατος.

 

Απεικόνιση τεστ

Άλλες εξετάσεις που μπορεί να βοηθήσουν τον γιατρό σας να επιβεβαιώσει τη διάγνωσή σας περιλαμβάνουν:

  • Ακτινογραφίες. Αν και δεν θα δείξουν τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο σας, οι ακτινογραφίες μπορούν να δείξουν εάν ο τραυματισμός σχετίζεται με κάταγμα οστού.
  • Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού. Η μαγνητική τομογραφία δημιουργεί καλύτερες εικόνες από τις ακτινογραφίες μαλακών ιστών όπως ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος. Ωστόσο, συνήθως δεν απαιτείται μαγνητική τομογραφία για τη διάγνωση μίας ρήξης χιαστού. Η λήψη μαγνητικής τομογραφίας θα επιτρέψει στον γιατρό σας να αναζητήσει τραυματισμούς σε άλλες δομές μαλακών ιστών στο γόνατο.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία για μια ρήξη χιαστού θα ποικίλλει ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες του ασθενούς. Για παράδειγμα, ένας νεαρός αθλητής που ασχολείται με αθλήματα ευκινησίας πιθανότατα θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να επιστρέψει με ασφάλεια στον αθλητισμό. Ένα λιγότερο δραστήριο ηλικιωμένο, άτομο μπορεί να είναι σε θέση να επιστρέψει σε έναν πιο ήσυχο τρόπο ζωής χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Category
ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ