ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Οι ρήξεις του έσω μηνίσκου είναι πολύ πιο συχνές από τις αντίστοιχες στον έξω. Τα συμπτώματα μετά τη ρήξη μηνίσκου είναι ευαισθησία ή και πόνος κατά την πίεση του έσω ή του έξω μεσάρθριου διαστήματος στην περιοχή του γόνατος, ανάλογα με ποιος μηνίσκος έχει υποστεί ρήξη, ο έσω ή ο έξω μηνίσκος.

ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Title:

Description:

ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Όπως πολλοί τραυματισμοί στο γόνατο, έτσι και μία ρήξη μηνίσκου μπορεί να είναι επώδυνη και εξουθενωτική. Δυστυχώς, είναι αρκετά συνηθισμένο. Στην πραγματικότητα, μια ρήξη μηνίσκου είναι ένας από τους πιο συχνά εμφανιζόμενους τραυματισμούς χόνδρου του γόνατος.

Οι ρήξεις μηνίσκου είναι κοινές σε αθλήματα επαφής όπως το ποδόσφαιρο καθώς και σε αθλήματα χωρίς επαφή που απαιτούν άλματα, όπως το βόλεϊ. Μπορούν να συμβούν όταν ένα άτομο αλλάζει κατεύθυνση ξαφνικά ενώ τρέχει και συχνά συμβαίνουν ταυτόχρονα με άλλους τραυματισμούς στο γόνατο, όπως τραυματισμό του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Οι ρήξεις μηνίσκου αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο για τους μεγαλύτερους αθλητές αφού ο μηνίσκος εξασθενεί με την ηλικία. Πάνω από το 40% των ατόμων 65 ετών έχουν πρόβλημα με τον μηνίσκο.

 

Συμπτώματα:

  • Πόνος
  • Οίδημα
  • Αστάθεια της άρθρωσης του γόνατος και μειωμένη λειτουργικότητα γόνατος – μείωση εύρους τροχιάς.

 

Ο τραυματισμός μπορεί να προέλθει από απότομες στροφικές κινήσεις ή από συνεχείς μικροκαταπονήσεις. Μπορεί επίσης να παρουσιαστούν λόγο ύπαρξης εκφυλιστικών αλλοιώσεων.

Αναφορικά, οι ρήξεις του έσω μηνίσκου είναι πολύ πιο συχνές από τις αντίστοιχες στον έξω. Τα συμπτώματα μετά τη ρήξη μηνίσκου είναι ευαισθησία ή και πόνος κατά την πίεση του έσω ή του έξω μεσάρθριου διαστήματος στην περιοχή του γόνατος, ανάλογα με ποιος μηνίσκος έχει υποστεί ρήξη, ο έσω ή ο έξω μηνίσκος.

 

Η θεραπευτική αντιμετώπιση:

Διαχωρίζεται σε συντηρητική και χειρουργική αποκατάσταση. Η συντηρητική εφαρμόζεται σε μικρής εκτάσεως, σταθερές ρήξεις της αγγειούμενης περιφέρειας του μηνίσκου. Αυτή περιλαμβάνει περιορισμό των αθλητικών δραστηριοτήτων, ελαστική περίδεση για προληπτικούς λόγους και αποφυγή κινήσεων.

 

Πότε θα αισθανθεί καλύτερα το γόνατό μου;

Ο χρόνος αποθεραπείας για το γόνατό σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του πόσο σοβαρή είναι η ρήξη του μηνίσκου σας. Η πλήρης ανάρρωση από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να διαρκέσει 4 έως 6 εβδομάδες, ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης που εκτελείται καθώς και άλλους παράγοντες. Αλλά να έχετε κατά νου ότι οι άνθρωποι θεραπεύονται επίσης με διαφορετικούς ρυθμούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις η φυσικοθεραπεία χρησιμοποιείται μετά την επέμβαση για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπλοκές και να επιταχυνθεί η ανάρρωση.

Εάν ο ιατρός σας συμφωνεί, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε μια νέα δραστηριότητα που δεν θα επιδεινώσει τον πόνο στο γόνατό σας όσο αναρρώνετε. Για παράδειγμα, οι δρομείς θα μπορούσαν να δοκιμάσουν να κολυμπήσουν. Ό,τι και να κάνετε, μην βιάζεστε. Μην προσπαθήσετε να επιστρέψετε στο παλιό επίπεδο σωματικής σας δραστηριότητας έως ότου:

  • Μπορείτε να λυγίσετε και να ισιώσετε πλήρως το γόνατό σας χωρίς πόνο.
  • Δεν αισθάνεστε πόνο στο γόνατό σας όταν περπατάτε, κάνετε τζόκινγκ, σπριντ ή πηδάτε.
  • Το γόνατό σας δεν είναι πλέον πρησμένο.
  • Το τραυματισμένο γόνατό σας είναι τόσο δυνατό όσο και το μη τραυματισμένο γόνατό σας.

 

Πώς μπορώ να αποτρέψω μια ρήξη μηνίσκου;

Οι ρήξεις μηνίσκου είναι δύσκολο να αποφευχθούν, καθώς είναι συνήθως αποτέλεσμα ατυχήματος. Ωστόσο, ορισμένες προφυλάξεις μπορεί να μειώσουν τους κινδύνους τραυματισμού στο γόνατο. Θα πρέπει να:

  • Διατηρήσετε τους μύες των μηρών σας δυνατούς με τακτικές ασκήσεις.
  • Κάνετε προθέρμανση πριν από την σωματική άσκηση
  • Δώσετε χρόνο στο σώμα σας να ξεκουραστεί μεταξύ των προπονήσεων. Οι κουρασμένοι μύες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμού.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια σας έχουν αρκετή στήριξη και εφαρμόζουν σωστά.
  • Διατηρήσετε την ευελιξία σας.
Category
ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ