ΟΣΤΕΟΧΟΝΔΡΙΝΕΣ ΒΛΑΒΕΣ
Ο αρθρικός χόνδρος μπορεί να υποστεί βλάβη από κάποιο τραυματισμό ή μπορεί και να έχει μια φυσιολογική φθορά. Οι χόνδρινες βλάβες είναι συχνά συνέπεια αθλητικών που έχουν ως συνέπεια την σύνθλιψη ή και την απόσπαση ενός τμήματος του αρθρικού χόνδρου. Συχνότερα τραυματίζεται η άρθρωση του γόνατος αλλά μπορεί να αφορά οποιαδήποτε άρθρωση όπως την ποδοκνημική (αστράγαλο), το ισχίο, τον ώμο, τον αγκώνα και άλλες αρθρώσεις. Όταν ο χόνδρος έχει υποστεί μια βλάβη τότε παύει να υπάρχει ομαλή λειτουργία της άρθρωσης η οποία μπορεί να είναι επώδυνη, να παρουσιάζει ύδραρθρο (αυξημένο αντιδραστικό υγρό), να έχει μηχανικά ενοχλήματα όπως εμπλοκή της άρθρωσης ή κριγμό συνεπεία κάποιου ελεύθερου σώματος αλλά και να οδηγήσει σε πρώιμη αρθρίτιδα, δηλαδή σε πλήρη καταστροφή της άρθρωσης.
Ο αρθρικός χόνδρος στερείται αιμάτωσης και για αυτό ο οργανισμός δεν μπορεί να επουλώσει μία βλάβη του με φυσιολογικό υαλώδη χόνδρο. Για το λόγο αυτό η επιστήμη έχει εξελίξει διάφορες τεχνικές προκειμένου να βοηθήσει στην πληρέστερη αποκατάσταση του χόνδρου και να καθυστερήσει την εξέλιξη μιας ενδεχόμενης αρθρίτιδας.
Ποια είναι τα συμπτώματα μίας χόνδρινης βλάβης;
Τα συμπτώματα μίας χόνδρινης βλάβης που περιλαμβάνει τον χόνδρο και το υποκείμενο οστό περιλαμβάνουν:
- Πόνο
- Πρήξιμο
- Αστάθεια της άρθρωσης του γόνατος
- Μειωμένο εύρος κίνησης
- Τρυφερότητα, συχνά αισθητή στο κέντρο του γόνατος
- Αδυναμία πλήρους επέκτασης ή κάμψης της άρθρωσης του γόνατος
Πώς γίνεται η διάγνωση των χόνδρινων βλαβών;
Δεν είναι ασυνήθιστο μία χόνδρινη βλάβη να παραμένει αδιάγνωστη για χρόνια. Ορισμένες βλάβες εμφανίζονται ως μέρος της διαδικασίας γήρανσης, είναι προοδευτικές και χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου. Άλλες τέτοιες βλάβες συμβαίνουν με ένα τραυματικό επεισόδιο όπως ένα ατύχημα ή μια πτώση. Ο Δρ. Κωνσταντίνος A. Φραγκόπουλος θα χρησιμοποιήσει μαγνητική τομογραφία για να διαγνώσει μία οστεοχόνδρινη βλάβη. Η μαγνητική τομογραφία θα του δείξει τις επιφάνειες του αρθρικού χόνδρου. Η μαγνητική τομογραφία θα του επιτρέψει να προσδιορίσει το μέγεθος, το σχήμα και την εξέλιξη του τραυματισμού. Εάν το οστό έχει προσβληθεί, θα είναι σε θέση να προσδιορίσει το μέγεθος της οστικής βλάβης και μπορεί να διαμορφώσει ένα σχέδιο για τη θεραπεία και την αποκατάσταση της βλάβης.
Ποια είναι η θεραπεία των χόνδρινων βλαβών;
Η θεραπεία για αυτόν τον τύπο τραυματισμού στο γόνατο θα ποικίλλει, ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς, τη θέση και το μέγεθος της βλάβης που προκαλείται από το ελάττωμα.
Μη χειρουργική θεραπεία:
Ο στόχος της συντηρητικής θεραπείας είναι η μείωση του πόνου και της φλεγμονής στην άρθρωση. Αυτό μπορεί συχνά να γίνει με τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη. Συνιστάται ανάπαυση και τροποποίηση δραστηριότητας. Ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που περιλαμβάνει την ενίσχυση των μυών γύρω από την άρθρωση του γόνατος και το κάτω άκρο θα βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διατηρήσουν την ευλυγισία και το εύρος κίνησης.
Χειρουργική θεραπεία:
Ο γιατρός έχει μεγάλη εμπειρία και επιτυχία στη θεραπεία οστεοχόνδριων βλαβών. Προσφέρει αποδεδειγμένες, σύγχρονες θεραπείες για τους ασθενείς του.
Οι Νέες Βιολογικές τεχνικές όπως εγχύσεις:
- Βλαστοκυττάρων (Stem Cells) ή Αυτόλογων Χονδροκυττάρων
- Πλάσματος Πλούσιου σε Αιμοπετάλια (PRP)
Και οι αρθροσκοπικές τεχνικές όπως:
- Μικροκατάγματα,
- Μεταμόσχευση αυτόλογων χονδροκυττάρων
- Μεταμόσχευση αυτόλογων οστεοχόνδρινων κυλίνδρων από άλλες μη φορτιζόμενες περιοχές
- Category
- ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ