ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ

Ο όρος αυχεναλγία (που κάποιες φορές αναφέρεται όχι και τόσο σωστά ως αυχενικό σύνδρομο) σημαίνει απλά πόνος στην περιοχή του αυχένα αν και αρκετές φορές ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται και στην περιοχή του ώμου, της ωμοπλάτης, του βραχίονα ή και ολόκληρου του άνω άκρου.

ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ

ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ

Title:

Description:

ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ

Ο όρος αυχεναλγία (που κάποιες φορές αναφέρεται όχι και τόσο σωστά ως αυχενικό σύνδρομο) σημαίνει απλά πόνος στην περιοχή του αυχένα αν και αρκετές φορές ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται και στην περιοχή του ώμου, της ωμοπλάτης, του βραχίονα ή και ολόκληρου του άνω άκρου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για “αυχενικά σύνδρομα” μιας και πρόκειται για περισσότερους του ενός τύπους προβλημάτων που έχουν σαν αιτία παθήσεις του αυχενικού τμήματος της σπονδυλικής στήλης.

Οι απλές μορφές αυχενικού συνδρόμου όπως ο πόνος που περιορίζεται στον αυχένα οφείλονται σε απλές αιτίες όπως κόπωση των μυών του αυχένα στη δουλειά ή και διάστρεμμα κάποιας άρθρωσης στον αυχένα μετά από κάκκωση (όπως για παράδειγμα σε αθλητικές δραστηριότητες ή μετά από τροχαίο ατύχημα ή ακόμα και από πολύ απλά πράγματα όπως έναν ανήσυχο ύπνο).

Πιο σοβαρές μορφές αυχενικού συνδρόμου προκαλούνται συνήθως από εκφυλιστική νόσο της αυχενικής σπονδυλικής στήλης (φθορά των μεσοσπονδύλιων δίσκων και αρθρώσεων) η οποία εκδηλώνεται επίσης ως πόνος από διάφορες κινήσεις, παρατεταμένη εργασία στο γραφείο, σκύψιμο και άλλες δραστηριότητες. Ο λόγος για την εμφάνιση των ενοχλήσεων είναι η δισκοπάθεια, δηλαδή προβολή ή κήλη αυχενικού μεσοσπονδυλίου δίσκου η οποία προκαλεί πίεση, ερεθισμό ή φλεγμονή κάποιου νεύρου (συχνότερα σε νεώτερες ηλικίες) ή και σπονδυλοαρθροπάθεια (σε μεγαλύτερες ηλικίες). Στις περιπτώσεις που υπάρχει πίεση κάποιου νεύρου τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την επέκταση του πόνου στο άνω άκρο, τον ώμο, την ωμοπλάτη, το βραχίονα, το μούδιασμα ή και την μυική αδυναμία.

 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνο που συχνά επιδεινώνεται κρατώντας το κεφάλι σε ένα μέρος για μεγάλες περιόδους, όπως όταν οδηγείτε ή εργάζεστε σε υπολογιστή
 • Μυϊκό σφίξιμο και σπασμοί
 • Μειωμένη ικανότητα κίνησης του κεφαλιού
 • Πονοκέφαλο

 

Πότε να δείτε γιατρό

Αναζητήστε άμεση φροντίδα εάν ο έντονος πόνος στον αυχένα προκύψει από τραυματισμό, όπως τροχαίο ατύχημα, ατύχημα κατάδυσης ή πτώση. Επικοινωνήστε με τον ορθοπαιδικός σας εάν πόνος στον αυχένα:

 • Είναι σοβαρός
 • Επιμένει για αρκετές ημέρες χωρίς ανακούφιση
 • Συνοδεύεται από πονοκέφαλο, μούδιασμα ή αδυναμία

 

Πρόληψη

Οι περισσότεροι πόνοι στον αυχένα συνδέονται με κακή στάση του σώματος σε συνδυασμό με φθορά που σχετίζεται με την ηλικία. Για να αποτρέψετε τον πόνο στον αυχένα, κρατήστε το κεφάλι σας στο κέντρο της σπονδυλικής στήλης. Μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σας μπορεί να σας βοηθήσουν. Προσπαθήσετε να:

 • Κρατάτε σωστή στάση. Όταν στέκεστε και κάθεστε, βεβαιωθείτε ότι οι ώμοι σας βρίσκονται σε ευθεία γραμμή πάνω από τους γοφούς σας και τα αυτιά σας ακριβώς πάνω από τους ώμους σας. Όταν χρησιμοποιείτε κινητά τηλέφωνα, tablet και άλλες μικρές οθόνες, κρατήστε το κεφάλι σας ψηλά και κρατήστε τη συσκευή ευθεία προς τα έξω αντί να λυγίζετε το λαιμό σας για να κοιτάξετε προς τα κάτω τη συσκευή.
 • Κάντε συχνά διαλείμματα. Εάν ταξιδεύετε μεγάλες αποστάσεις ή εργάζεστε πολλές ώρες στον υπολογιστή σας, σηκωθείτε, μετακινηθείτε και τεντώστε το λαιμό και τους ώμους σας.
 • Ρυθμίστε το γραφείο, την καρέκλα και τον υπολογιστή σας έτσι ώστε η οθόνη να βρίσκεται στο ύψος των ματιών. Τα γόνατα πρέπει να είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τους γοφούς. Χρησιμοποιήστε τα μπράτσα της καρέκλας σας.
 • Εάν καπνίζετε, κόψτε το. Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου στον αυχένα.
 • Αποφύγετε να μεταφέρετε βαριές τσάντες με ιμάντες πάνω από τον ώμο σας. Το βάρος μπορεί να καταπονήσει το λαιμό σας.
 • Κοιμηθείτε σε υγιή στάση. Το κεφάλι και ο λαιμός σας πρέπει να ευθυγραμμίζονται με το σώμα σας. Χρησιμοποιήστε ένα μικρό μαξιλάρι κάτω από το λαιμό σας. Προσπαθήστε να κοιμάστε ανάσκελα με τους μηρούς σηκωμένους σε μαξιλάρια.
 • Μείνε ενεργός. Εάν δεν κινείστε πολύ, αυξήστε το επίπεδο δραστηριότητάς σας.
Category
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ