ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΩΜΟΥ

Η αρθροσκόπηση είναι μια διαδικασία για τη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων των αρθρώσεων. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός εισάγει έναν στενό σωλήνα συνδεδεμένο σε μια βιντεοκάμερα οπτικών ινών μέσω μιας μικρής τομής. Το εσωτερικό της άρθρωσής σας μεταδίδεται σε μια οθόνη βίντεο υψηλής ευκρίνειας.

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΩΜΟΥ

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΩΜΟΥ

Title:

Description:

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΩΜΟΥ

Ο ώμος σας είναι μια πολύπλοκη άρθρωση που μπορεί να κινηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση στο σώμα σας. Αποτελείται από τρία οστά: το οστό του άνω βραχίονα (βραχιόνιο), την ωμοπλάτη και την κλείδα.

Φυσιολογική ανατομία του ώμου

  • Μπάλα και υποδοχή. Το κεφάλι του οστού του άνω χεριού σας ταιριάζει σε μια στρογγυλεμένη υποδοχή στην ωμοπλάτη σας. Αυτή η υποδοχή ονομάζεται γλενοειδής. Ένας ολισθηρός ιστός που ονομάζεται αρθρικός χόνδρος καλύπτει την επιφάνεια της μπάλας και την υποδοχή. Δημιουργεί μια λεία επιφάνεια χωρίς τριβή που βοηθά τα οστά να γλιστρούν εύκολα μεταξύ τους.
  • Το glenoid περιβάλλεται από έναν ισχυρό ινώδη χόνδρο που ονομάζεται labrum. Το χείλος γύρω από την υποδοχή, προσθέτει σταθερότητα και μαλακώνει την άρθρωση.
  • Κάψουλα ώμου. Η άρθρωση περιβάλλεται από ζώνες ιστού που ονομάζονται σύνδεσμοι. Σχηματίζουν μια κάψουλα που συγκρατεί την άρθρωση. Η κάτω επιφάνεια της κάψουλας επενδύεται από μια λεπτή μεμβράνη που ονομάζεται αρθρικός υμένας. Παράγει αρθρικό υγρό που λιπαίνει την άρθρωση του ώμου.
  • Περιστροφική μανσέτα. Τέσσερις τένοντες περιβάλλουν την κάψουλα του ώμου και βοηθούν να διατηρείται το οστό του χεριού σας στο κέντρο στην υποδοχή του ώμου σας. Αυτό το παχύ υλικό τενόντων ονομάζεται περιστροφική μανσέτα. Η περιχειρίδα καλύπτει την κεφαλή του βραχιονίου και την στερεώνει στην ωμοπλάτη σας.
  • Προύσα. Υπάρχει ένας λιπαντικός σάκος που ονομάζεται θύλακας μεταξύ του στροφικού πετάλου και του οστού στην κορυφή του ώμου σας (ακρώμιο). Ο θύλακας βοηθά τους τένοντες του στροφικού πετάλου να γλιστρούν ομαλά όταν κινείτε το χέρι σας.

 

Πότε συνιστάται η αρθροσκόπηση ώμου;

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αρθροσκόπηση ώμου εάν έχετε μια επώδυνη κατάσταση που δεν ανταποκρίνεται σε μη χειρουργική θεραπεία. Η φλεγμονή είναι μια από τις φυσιολογικές αντιδράσεις του σώματός σας σε τραυματισμό ή ασθένεια. Σε μια τραυματισμένη ή άρρωστη άρθρωση ώμου, η φλεγμονή προκαλεί οίδημα, πόνο και δυσκαμψία.

Οι συνήθεις αρθροσκοπικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν:

  • Επισκευή στροφικού πετάλου
  • Αφαίρεση ή επιδιόρθωση του επιχειλίου
  • Επισκευή συνδέσμων
  • Αφαίρεση φλεγμονώδους ιστού ή χαλαρού χόνδρου
  • Επιδιόρθωση για επαναλαμβανόμενο εξάρθρημα ώμου

Λιγότερο κοινές διαδικασίες όπως η απελευθέρωση νεύρου, η αποκατάσταση κατάγματος και η εκτομή της κύστης μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν χρησιμοποιώντας αρθροσκόπιο. Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η αντικατάσταση ώμου, εξακολουθούν να απαιτούν ανοιχτή χειρουργική επέμβαση με πιο εκτεταμένες τομές.

 

Το βίντεο ανήκει στο κανάλι The Visual Surgery

Category
Services