ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΩΜΟΥ
Ο ώμος σας είναι μια πολύπλοκη άρθρωση που μπορεί να κινηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση στο σώμα σας. Αποτελείται από τρία οστά: το οστό του άνω βραχίονα (βραχιόνιο), την ωμοπλάτη και την κλείδα.
Φυσιολογική ανατομία του ώμου
- Μπάλα και υποδοχή. Το κεφάλι του οστού του άνω χεριού σας ταιριάζει σε μια στρογγυλεμένη υποδοχή στην ωμοπλάτη σας. Αυτή η υποδοχή ονομάζεται γλενοειδής. Ένας ολισθηρός ιστός που ονομάζεται αρθρικός χόνδρος καλύπτει την επιφάνεια της μπάλας και την υποδοχή. Δημιουργεί μια λεία επιφάνεια χωρίς τριβή που βοηθά τα οστά να γλιστρούν εύκολα μεταξύ τους.
- Το glenoid περιβάλλεται από έναν ισχυρό ινώδη χόνδρο που ονομάζεται labrum. Το χείλος γύρω από την υποδοχή, προσθέτει σταθερότητα και μαλακώνει την άρθρωση.
- Κάψουλα ώμου. Η άρθρωση περιβάλλεται από ζώνες ιστού που ονομάζονται σύνδεσμοι. Σχηματίζουν μια κάψουλα που συγκρατεί την άρθρωση. Η κάτω επιφάνεια της κάψουλας επενδύεται από μια λεπτή μεμβράνη που ονομάζεται αρθρικός υμένας. Παράγει αρθρικό υγρό που λιπαίνει την άρθρωση του ώμου.
- Περιστροφική μανσέτα. Τέσσερις τένοντες περιβάλλουν την κάψουλα του ώμου και βοηθούν να διατηρείται το οστό του χεριού σας στο κέντρο στην υποδοχή του ώμου σας. Αυτό το παχύ υλικό τενόντων ονομάζεται περιστροφική μανσέτα. Η περιχειρίδα καλύπτει την κεφαλή του βραχιονίου και την στερεώνει στην ωμοπλάτη σας.
- Προύσα. Υπάρχει ένας λιπαντικός σάκος που ονομάζεται θύλακας μεταξύ του στροφικού πετάλου και του οστού στην κορυφή του ώμου σας (ακρώμιο). Ο θύλακας βοηθά τους τένοντες του στροφικού πετάλου να γλιστρούν ομαλά όταν κινείτε το χέρι σας.
Πότε συνιστάται η αρθροσκόπηση ώμου;
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αρθροσκόπηση ώμου εάν έχετε μια επώδυνη κατάσταση που δεν ανταποκρίνεται σε μη χειρουργική θεραπεία. Η φλεγμονή είναι μια από τις φυσιολογικές αντιδράσεις του σώματός σας σε τραυματισμό ή ασθένεια. Σε μια τραυματισμένη ή άρρωστη άρθρωση ώμου, η φλεγμονή προκαλεί οίδημα, πόνο και δυσκαμψία.
Οι συνήθεις αρθροσκοπικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν:
- Επισκευή στροφικού πετάλου
- Αφαίρεση ή επιδιόρθωση του επιχειλίου
- Επισκευή συνδέσμων
- Αφαίρεση φλεγμονώδους ιστού ή χαλαρού χόνδρου
- Επιδιόρθωση για επαναλαμβανόμενο εξάρθρημα ώμου
Λιγότερο κοινές διαδικασίες όπως η απελευθέρωση νεύρου, η αποκατάσταση κατάγματος και η εκτομή της κύστης μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν χρησιμοποιώντας αρθροσκόπιο. Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η αντικατάσταση ώμου, εξακολουθούν να απαιτούν ανοιχτή χειρουργική επέμβαση με πιο εκτεταμένες τομές.
Μία σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της ρήξης τένοντα με αρθροσκόπηση ώμου
Τι είναι η ρήξη του περιστροφικού πετάλου;
Ως ρήξη του στροφικού πετάλου ορίζεται η μερική ή ολική ρήξη ενός ή περισσοτέρων από τους τέσσερις τένοντες (υπερακάνθιος, υποπλάτιος, υποπλάτιος και ελάσσονος βάθους) που αποτελούν το στροφικό πετάλι του ώμου.
Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής του;
Αυτή η ρήξη μπορεί να προκύψει είτε από μακροχρόνιο εκφυλισμό των τενόντων είτε από οξύ τραύμα και μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην κινητικότητα του ώμου.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Είτε πρόκειται για μερική είτε για πλήρη ρήξη, ο ασθενής βιώνει έντονο πόνο στην μπροστινή επιφάνεια του ώμου, που συχνά εξαπλώνεται στο χέρι και την ωμοπλάτη. Επιπλέον, ο πόνος γίνεται αισθητός κατά την ανύψωση του άνω άκρου, ή ακόμα και κατά την ηρεμία ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο πόνος που προκύπτει από ρήξη του στροφικού πετάλου περιορίζει την κίνηση της άρθρωσης του ώμου και παρεμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση επιτυγχάνεται με λεπτομερή κλινική εξέταση και κατάλληλες απεικονιστικές μελέτες, όπως μαγνητική τομογραφία (MRI) και υπερηχογράφημα ώμου. Ανάλογα με το μέγεθος της ρήξης (μερικό ή πλήρες), ακολουθεί συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης.
Συντηρητική Θεραπεία
Σε περίπτωση μερικής ρήξης, ο ασθενής λαμβάνει αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα για μικρό χρονικό διάστημα, μαζί με ένα στοχευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Με βάση τη βελτίωση των συμπτωμάτων, συνήθως εντός 6-8 εβδομάδων μετά τη συντηρητική θεραπεία, η κατάσταση επανεκτιμάται.
Αρθροσκόπηση ώμου: Μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση
Για πλήρη ρήξη, η προτιμώμενη επιλογή είναι εξαρχής η αποκατάσταση του τένοντα μέσω αρθροσκοπικών μεθόδων παρά με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Αυτή η προσέγγιση είναι ελάχιστα επεμβατική, και περιλαμβάνει μια μικρή τομή περίπου ενός εκατοστού. Χρησιμοποιώντας ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, επιτυγχάνεται η βέλτιστη διαχείριση της κατάστασης και η άμεση επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητες.
Ειδικά βιοαπορροφήσιμα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται για την επιδιόρθωση τενόντων, εξασφαλίζοντας σωστή στερέωση και μέγιστη ασφάλεια. Αυτά τα ειδικά υλικά απορροφώνται τον ανθρώπινο οργανισμό μετά από διάστημα 1-2 ετών. Αυτό είναι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των παλαιότερων μεταλλικών υλικών, που συχνά προκαλούσαν αλλεργικές αντιδράσεις και παρέμεναν στο κόκκαλο για μια ζωή.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης;
Το κύριο πλεονέκτημα των αρθροσκοπικών τεχνικών είναι ότι παρέχουν καλύτερο διεγχειρητικό έλεγχο του μεγέθους της ρήξης και την αποκατάσταση, ενώ προκαλούν ελάχιστο τραύμα στους περιβάλλοντες ιστούς. Επιπλέον, η χρήση ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων μειώνει σημαντικά την απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης και σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σύγκριση με τις ανοιχτές τεχνικές.
Το βίντεο ανήκει στο κανάλι The Visual Surgery
- Category
- Services