ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ

Title:

Description:

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ

Το ισχίο είναι μια άρθρωση με μπάλα και υποδοχή. Η υποδοχή σχηματίζεται από την κοτύλη, η οποία αποτελεί μέρος του μεγάλου οστού της λεκάνης. Η μπάλα είναι η μηριαία κεφαλή, η οποία είναι το άνω άκρο του μηριαίου οστού (μηριαίο οστό).

Ένας ολισθηρός, στιβαρός ιστός που ονομάζεται αρθρικός χόνδρος καλύπτει τις επιφάνειες της μπάλας και την υποδοχή. Δημιουργεί μια λεία επιφάνεια χωρίς τριβή που βοηθά τα οστά να γλιστρούν εύκολα μεταξύ τους.

Η κοτύλη περιβάλλεται από ισχυρό ινοχόνδρο που ονομάζεται επιχείλιος χόνδρος. Το χείλος σχηματίζει ένα παρέμβυσμα (γεμίζει τον χώρο) γύρω από την υποδοχή, βαθαίνει την υποδοχή και βελτιώνει τη σταθερότητα της άρθρωσης.

Η άρθρωση περιβάλλεται από ζώνες ιστού που ονομάζονται σύνδεσμοι. Σχηματίζουν μια κάψουλα που συγκρατεί την άρθρωση. Η κάτω επιφάνεια της κάψουλας επενδύεται από μια λεπτή μεμβράνη που ονομάζεται αρθρικός υμένας. Παράγει αρθρικό υγρό που λιπαίνει την άρθρωση του ισχίου.

 

Πλεονεκτήματα αρθροσκόπησης ισχίου

Η αρθροσκόπηση παρέχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως μικρότερες τομές, μειωμένος χρόνος ανάρρωσης και λιγότερος πόνος μετά την επέμβαση. Ωστόσο, η κατάλληλη εφαρμογή της αρθροσκόπησης εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος και την κατάσταση του ασθενούς. O χειρουργός θα αποφασίσει εάν είναι η καλύτερη επιλογή για το συγκεκριμένο περιστατικό.

 

Πότε συνιστάται η αρθροσκόπηση ισχίου;

Η αρθροσκόπηση ισχίου μπορεί να ανακουφίσει τα επώδυνα συμπτώματα πολλών προβλημάτων που βλάπτουν τον επιδερμικό χόνδρο, τον αρθρικό χόνδρο ή άλλους μαλακούς ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση. Αν και αυτή η βλάβη μπορεί να προκύψει από τραυματισμό, άλλες ορθοπεδικές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυτά τα προβλήματα, όπως:

  • Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση (FAI), μια διαταραχή κατά την οποία αναπτύσσεται επιπλέον οστό. Αυτή η υπερανάπτυξη των οστών μπορεί να βλάψει τους μαλακούς ιστούς του ισχίου κατά τη διάρκεια της κίνησης, ιδιαίτερα τον αρθρικό χόνδρο. Μερικές φορές αναπτύσσονται οστικά σπιρούνια τόσο στην κοτύλη όσο και στην κεφαλή του μηριαίου και μπορεί να αναπτυχθεί οστεοαρθρίτιδα.
  • Δυσπλασία, μια κατάσταση κατά την οποία η υποδοχή του ισχίου είναι ασυνήθιστα ρηχή. Αυτό ασκεί μεγαλύτερη πίεση στον χείλο για να κρατήσει την κεφαλή του μηριαίου οστού μέσα στην υποδοχή και καθιστά τον χείλο πιο ευαίσθητο στο σχίσιμο. Ο χειρουργός φροντίζει πολύ κατά την αρθροσκόπηση μιας δυσπλαστικής άρθρωσης, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί αστάθεια της άρθρωσης μετά την επέμβαση.
  • Τα σύνδρομα σπασίματος ισχίου, τα οποία προκαλούν τρίψιμο ενός τένοντα στο εξωτερικό της άρθρωσης. Αυτός ο τύπος σπασίματος είναι συχνά ακίνδυνος και δεν χρειάζεται θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, ο τένοντας καταστρέφεται από το επαναλαμβανόμενο τρίψιμο και επωφελείται από τη χειρουργική επέμβαση.
  • Η αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν την άρθρωση.
  • Χαλαρά σώματα, θραύσματα οστών ή χόνδρων που χαλαρώνουν και κινούνται μέσα στην άρθρωση.
  • Λοίμωξη της άρθρωσης του ισχίου.
  • Ρήξεις τένοντα ή διαταραχές που αφορούν τους μηριαίους ή τους μέσους γλουτιαίους ή τους ελάχιστους μύες.
  • Άλλες πηγές πρόσκρουσης ισχίου που δεν βρίσκονται στην πραγματική άρθρωση του ισχίου (ισχιομηριαία πρόσκρουση)
  • Συμπίεση ισχιακού νεύρου από το ισχίο/ισχίο.

 

Τι είναι η τεχνική AMIS;

Η τεχνική AMIS (Anterior Minimally Invasive Surgery) είναι μια σύγχρονη μέθοδος ολικής αρθροπλαστικής ισχίου που πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τεχνικές, η AMIS δεν απαιτεί την αποκόλληση των μυών γύρω από το ισχίο. Αντίθετα, η πρόσβαση στην άρθρωση γίνεται μέσω μιας μικρής τομής στο μπροστινό μέρος του ισχίου, ανάμεσα στους μυς. Αυτός ο τρόπος επιτρέπει την αντικατάσταση της άρθρωσης με λιγότερη ζημιά στους μαλακούς ιστούς, οδηγώντας σε ταχύτερη ανάρρωση, λιγότερο πόνο μετά την επέμβαση, και μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών.

 

Πώς πραγματοποιείται η τεχνική AMIS;

Η τεχνική AMIS ξεκινά με τον ασθενή να τοποθετείται σε ειδική θέση που επιτρέπει την καλύτερη πρόσβαση στο ισχίο. Ο χειρουργός πραγματοποιεί μια μικρή τομή στο μπροστινό μέρος του ισχίου, και χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία, προσεγγίζει την άρθρωση χωρίς να κόψει ή να αποκολλήσει μυς. Η παλιά άρθρωση αφαιρείται και αντικαθίσταται με μια τεχνητή πρόθεση που αποτελείται από μεταλλικά και πλαστικά μέρη. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 1-2 ώρες, και λόγω της ελάχιστης επέμβασης στους μαλακούς ιστούς, οι ασθενείς συχνά μπορούν να αρχίσουν να κινούνται και να περπατούν με υποστήριξη μέσα σε λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

 

Περιορισμοί της τεχνικής AMIS;

Παρά τα σημαντικά πλεονεκτήματα της τεχνικής AMIS, υπάρχουν και ορισμένοι περιορισμοί. Πρώτον, η τεχνική απαιτεί εξειδικευμένο χειρουργικό εξοπλισμό και εμπειρία από τον χειρουργό, κάτι που μπορεί να μην είναι διαθέσιμο σε όλα τα νοσοκομεία ή κλινικές. Επιπλέον, δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι υποψήφιοι για την AMIS. Οι ασθενείς με σοβαρές παραμορφώσεις του ισχίου ή με εκτεταμένες ουλές από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να μην μπορούν να υποβληθούν σε αυτήν την τεχνική. Τέλος, όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν κίνδυνοι επιπλοκών, όπως η μόλυνση, η εξάρθρωση της πρόθεσης, και η θρόμβωση, αν και οι κίνδυνοι αυτοί είναι γενικά χαμηλοί με την AMIS.

 

Το βίντεο ανήκει στο κανάλι Arthrex

Category
Services