ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ
Τρεις διαφορετικοί τύποι ανακούφισης πόνου (αναισθησία) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χειρουργική επέμβαση αρθροσκόπησης γόνατος:
- Τοπική αναισθησία. Το γόνατό σας μπορεί να μουδιάσει με φάρμακο για τον πόνο. Μπορεί επίσης να σας χορηγηθούν φάρμακα που σας χαλαρώνουν. Θα μείνεις ξύπνιος.
- Σπονδυλική αναισθησία. Αυτό ονομάζεται επίσης περιφερειακή αναισθησία. Το φάρμακο για τον πόνο εγχέεται σε ένα κενό στη σπονδυλική στήλη σας. Θα είσαι ξύπνιος αλλά δεν θα μπορείς να νιώσεις τίποτα κάτω από τη μέση σου.
- Γενική αναισθησία. Θα είστε κοιμισμένοι και χωρίς πόνο.
- Περιφερειακός νευρικός αποκλεισμός (αποκλεισμός μηριαίου ή προσαγωγού καναλιού). Αυτός είναι ένας άλλος τύπος περιφερειακής αναισθησίας. Το φάρμακο για τον πόνο εγχέεται γύρω από το νεύρο στη βουβωνική χώρα σας. Θα κοιμάστε κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Αυτός ο τύπος αναισθησίας θα εμποδίσει τον πόνο, ώστε να χρειάζεστε λιγότερη γενική αναισθησία.
Μια συσκευή μπορεί να τοποθετηθεί γύρω από τον μηρό σας για να βοηθήσει στον έλεγχο της αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο χειρουργός θα κάνει 2 ή 3 μικρές τομές γύρω από το γόνατό σας. Υγρό (αλατόνερο) θα αντληθεί στο γόνατό σας για να φουσκώσει το γόνατο.
Ένας στενός σωλήνας με μια μικροσκοπική κάμερα στο άκρο θα εισαχθεί μέσα από ένα από τα κοψίματα. Η κάμερα είναι συνδεδεμένη σε μια οθόνη βίντεο που επιτρέπει στον χειρουργό να δει μέσα στο γόνατο. Ο χειρουργός μπορεί να βάλει άλλα μικρά χειρουργικά εργαλεία μέσα στο γόνατό σας μέσω των άλλων περικοπών. Στη συνέχεια, ο χειρουργός θα διορθώσει ή θα αφαιρέσει το πρόβλημα στο γόνατό σας.
Στο τέλος της χειρουργικής σας επέμβασης, ο φυσιολογικός ορός θα αποστραγγιστεί από το γόνατό σας. Ο χειρουργός θα κλείσει τα κοψίματά σας με ράμματα (βελονιές) και θα τα καλύψει με έναν επίδεσμο. Πολλοί χειρουργοί βγάζουν φωτογραφίες της διαδικασίας από την οθόνη βίντεο. Ίσως μπορείτε να δείτε αυτές τις εικόνες μετά την επέμβαση, ώστε να μπορείτε να δείτε τι έγινε.
Γιατί εκτελείται η αρθροσκόπηση γόνατος;
Η αρθροσκόπηση μπορεί να συνιστάται για αυτά τα προβλήματα γόνατος:
- Σκισμένος μηνίσκος. Ο μηνίσκος είναι χόνδρος που καλύπτει το χώρο μεταξύ των οστών στο γόνατο. Γίνεται χειρουργική επέμβαση για την επισκευή ή την αφαίρεσή του.
- Σκισμένος ή κατεστραμμένος πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ACL) ή οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος (PCL).
- Πρησμένη (φλεγμονή) ή κατεστραμμένη επένδυση της άρθρωσης. Αυτή η επένδυση ονομάζεται αρθρικός υμένας.
- Επιγονατίδα (επιγονατίδα) που είναι εκτός θέσης (κακή ευθυγράμμιση).
- Μικρά κομμάτια σπασμένου χόνδρου στην άρθρωση του γόνατος.
- Αφαίρεση κύστης Baker. Αυτό είναι ένα πρήξιμο πίσω από το γόνατο που είναι γεμάτο με υγρό. Μερικές φορές το πρόβλημα εμφανίζεται όταν υπάρχει οίδημα και πόνος (φλεγμονή) από άλλες αιτίες, όπως η αρθρίτιδα.
- Επιδιόρθωση ελαττώματος στον χόνδρο.
- Μερικά κατάγματα των οστών του γόνατος.
Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας της αρθροσκόπησης γόνατος;
Το ποσοστό επιτυχίας της αρθροσκόπησης γόνατος αυξάνεται σταθερά με τα χρόνια, με πιο πρόσφατες μελέτες να αναφέρουν συνολικό ποσοστό επιτυχίας περίπου 85%. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το ποσοστό επιτυχίας αυτής της διαδικασίας και αυτοί διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Γενικά, όμως, το ποσοστό επιτυχίας για την αρθροσκόπηση γόνατος είναι πολύ υψηλό όταν εκτελείται από έμπειρους χειρουργούς.
Λοιπόν, σε ασθενείς άνω των 50 ετών, το ποσοστό επιτυχίας της αρθροσκόπησης γόνατος είναι περίπου 71%. Ωστόσο, σε νεότερους ασθενείς ηλικίας κάτω των 50 ετών, το ποσοστό επιτυχίας είναι περίπου 87%. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι νεότεροι ασθενείς τείνουν να έχουν περισσότερο σχηματισμό οστού στην άρθρωση του γόνατος. Αυτό σημαίνει ότι ο χόνδρος του γονάτου τους τείνει να είναι πιο ανεπτυγμένος και αυτό μπορεί να κάνει τη χειρουργική επέμβαση πιο δύσκολη.
Παράγοντες που επηρεάζουν το ποσοστό επιτυχίας της αρθροσκόπησης γόνατος;
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το ποσοστό επιτυχίας της αρθροσκόπησης γόνατος, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας του ασθενούς, της κατάστασης της υγείας του και της χειρουργικής τεχνικής. Οι αρθροσκοπικές τεχνικές έχουν βελτιωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, επομένως το ποσοστό επιτυχίας αυτής της επέμβασης έχει επίσης βελτιωθεί. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει διακύμανση μεταξύ των χειρουργών όσον αφορά το πόσο επιτυχείς είναι στην επίτευξη αυτών των στόχων.
- Ηλικία: Καθώς αυξάνεται η ηλικία του ασθενούς, το ποσοστό επιτυχίας για την αρθροσκόπηση γόνατος μειώνεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να έχουν οστεοαρθρίτιδα ή άλλες παθήσεις των αρθρώσεων που δυσκολεύουν την πραγματοποίηση αρθροσκοπικής χειρουργικής επέμβασης.
- Η κατάσταση της υγείας:Οι ασθενείς με ορισμένες παθήσεις υγείας μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Για παράδειγμα, ασθενείς με καρδιοπάθεια ή διαβήτη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν δυσμενή έκβαση μετά από αρθροσκόπηση γόνατος.
- Τεχνική διαδικασίας:Η τεχνική που χρησιμοποιεί ο χειρουργός μπορεί να επηρεάσει το ποσοστό επιτυχίας της αρθροσκοπικής χειρουργικής. Ένα μικρό ποσοστό χειρουργών πραγματοποιεί αρθροσκοπική επέμβαση χρησιμοποιώντας ενδοσκόπιο, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν κάμερες και ρομποτικούς βραχίονες για να αφαιρέσουν υπολείμματα από την άρθρωση του γόνατος.
Πώς έχει αλλάξει το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης αρθροσκόπησης γόνατος με την πάροδο του χρόνου;
Το ποσοστό επιτυχίας της χειρουργικής αρθροσκόπησης γόνατος έχει αυξηθεί σταθερά με τα χρόνια λόγω της νέας τεχνολογίας και των βελτιωμένων χειρουργικών τεχνικών. Το 2000, το ποσοστό επιτυχίας ήταν μόνο 60%. Ωστόσο, μέχρι το 2014, το ποσοστό επιτυχίας είχε αυξηθεί στο 86%. Πιστεύεται ότι αυτή η αύξηση οφείλεται σε βελτιώσεις στις χειρουργικές τεχνικές, σε πιο έμπειρους χειρουργούς και σε καλύτερο εξοπλισμό.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Το βίντεο ανήκει στο κανάλι Silverback Video
- Category
- Services