ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ

Η τενοντίτιδα του αχίλλειου τένοντα αποτελεί συχνή αιτία πόνου στους αθλητές . Στους προδιαθεσικούς παράγοντες της πάθησης περιλαμβάνονται η αυξημένη μηχανική καταπόνηση του αχίλλειου τένοντα, η πτωχή αιμάτωση του τένοντα 3-4 cm από την κατάφυσή του, η χρήση φθοριοκιλονολών καθώς και οι φλεγμονώδεις αρθροπάθειες.

ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ

ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ

Title:

Description:

ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ

Η τενοντίτιδα του αχίλλειου τένοντα αποτελεί συχνή αιτία πόνου στους αθλητές . Στους προδιαθεσικούς παράγοντες της πάθησης περιλαμβάνονται η αυξημένη μηχανική καταπόνηση του αχίλλειου τένοντα, η πτωχή αιμάτωση του τένοντα 3-4 cm από την κατάφυσή του, η χρήση φθοριοκιλονολών καθώς και οι φλεγμονώδεις αρθροπάθειες. Παθοφυσιολογικά φαίνεται ότι οι συνεχείς μικροτραυματισμοί του αχίλλειου τένοντα σε συνδυασμό με κάποιον από τους προαναφερόμενους προδιαθεσικούς παράγοντες οδηγούν σε σταδιακή εκφύλιση τόσο του τένοντα όσο και του περιτενόντιου ελύτρου.

Η κλινική εικόνα της πάθησης χαρακτηρίζεται από πόνο , τοπικό οίδημα και ερυθρότητα στην περιοχή του αχιλλείου, συνηθέστερα στη 3-4 cm πάνω από την κατάφυσή του. Ο πόνος επιδεινώνεται κατά τη φόρτιση του πάσχοντος σκέλους και καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το τρέξιμο .

 

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν αισθάνεστε επίμονο πόνο γύρω από τον αχίλλειο τένοντα, καλέστε το γιατρό σας. Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν ο πόνος είναι σοβαρός. Μπορεί να έχετε ρήξη αχίλλειου τένοντα.

 

Αιτίες

Η αχίλλειος τενοντίτιδα προκαλείται από επαναλαμβανόμενη ή έντονη καταπόνηση του αχίλλειου τένοντα, της ζώνης ιστού που συνδέει τους μύες της γάμπας σας με το οστό της φτέρνας σας. Αυτός ο τένοντας χρησιμοποιείται όταν περπατάτε, τρέχετε ή πηδάτε.

Η δομή του αχίλλειου τένοντα εξασθενεί με την ηλικία, γεγονός που μπορεί να τον κάνει πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς — ιδιαίτερα σε άτομα που μπορούν να συμμετέχουν σε αθλήματα μόνο τα Σαββατοκύριακα ή που έχουν ξαφνικά αυξήσει την ένταση των προγραμμάτων τρεξίματός τους.

 

Παράγοντες κινδύνου

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τενοντίτιδας του Αχίλλειου, όπως:

  • Το φύλο. Η αχίλλειος τενοντίτιδα εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες.
  • Ηλικία. Η αχίλλειος τενοντίτιδα είναι πιο συχνή όσο μεγαλώνετε.
  • Προπονητικές επιλογές. Το τρέξιμο με φθαρμένα παπούτσια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αχίλλειου τενοντίτιδας. Ο πόνος στον τένοντα εμφανίζεται πιο συχνά σε κρύο καιρό παρά με ζεστό καιρό και το τρέξιμο σε λοφώδες έδαφος μπορεί επίσης να σας προδιαθέσει για τραυματισμό του Αχιλλέα.
  • Ιατρικές καταστάσεις. Τα άτομα που έχουν ψωρίαση ή υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τενοντίτιδα του Αχίλλειου.
  • Φάρμακα. Ορισμένοι τύποι αντιβιοτικών έχουν συσχετιστεί με υψηλότερα ποσοστά τενοντίτιδας του Αχίλλειου.

 

Επιπλοκές

Η τενοντίτιδα του Αχίλλειου μπορεί να αποδυναμώσει τον τένοντα, καθιστώντας τον πιο ευάλωτο σε ρήξη, έναν επώδυνο τραυματισμό που συνήθως απαιτεί χειρουργική αποκατάσταση.

 

Πρόληψη

Αν και μπορεί να μην είναι δυνατή η πρόληψη της αχίλλειας τενοντίτιδας, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο:

  • Αυξήστε σταδιακά το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Εάν μόλις ξεκινάτε ένα πρόγραμμα άσκησης, ξεκινήστε αργά και σταδιακά αυξήστε τη διάρκεια και την ένταση της προπόνησης.
  • Επιλέξτε τα παπούτσια σας προσεκτικά. Τα παπούτσια που φοράτε κατά τη διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να παρέχουν επαρκή αντικραδασμική προστασία για τη φτέρνα σας και θα πρέπει να έχουν σταθερή στήριξη στο τόξο για να μειώσουν την ένταση στον αχίλλειο τένοντα. Αντικαταστήστε τα φθαρμένα παπούτσια σας.
  • Διατάσεις καθημερινά. Αφιερώστε χρόνο για να τεντώσετε τους μύες της γάμπας και τον αχίλλειο τένοντα το πρωί, πριν την άσκηση και μετά την άσκηση για να διατηρήσετε την ευλυγισία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αποφυγή επανεμφάνισης της αχίλλειας τενοντίτιδας.
  • Δυναμώστε τους μύες της γάμπας σας. Οι δυνατοί μύες της γάμπας επιτρέπουν στη γάμπα και στον αχίλλειο τένοντα να χειρίζονται καλύτερα τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν κατά τη δραστηριότητα και την άσκηση.
Category
ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ