ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

Το σύνδροµο του καρπιαίου σωλήνα είναι µία συνήθης αιτία πόνου και διαταραχής της αισθητικότητας στα χέρια. Οφείλεται σε πίεση του µέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

Title:

Description:

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

Το σύνδροµο του καρπιαίου σωλήνα είναι µία συνήθης αιτία πόνου και διαταραχής της αισθητικότητας στα χέρια. Οφείλεται σε πίεση του µέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού. Στην περιοχή αυτή το νεύρο διέρχεται µέσα από έναν ανένδοτο οστεοϊνώδη σωλήνα που αποκαλείται καρπιαίος σωλήνας. Στον πυθµένα του καρπιαίου σωλήνα βρίσκονται τα οστά του καρπού ενώ η οροφή του σχηµατίζεται από τον εγκάρσιο σύνδεσµο. Εντός του σωλήνα αυτού διέρχονται 9 τένοντες που κάµπτουν τα δάκτυλα και το µέσο νεύρο. Το µέσο νεύρο πορεύεται κατά µήκος του αντιβραχίου, περνά από τον καρπιαίο σωλήνα και διανέµεται στα δάκτυλα του χεριού παρέχοντας αίσθηση. Ένας κλάδος του µέσου νεύρου κατευθύνεται στο θέναρ, στους µύες δηλαδή στη βάση του αντίχειρα οι οποίοι και είναι υπεύθυνοι για την κίνησή του. Εάν ο εγκάρσιος σύνδεσµος ρικνωθεί ή εάν αυξηθούν σε όγκο τα περιεχόµενα του καρπιαίου σωλήνα τότε το µέσο νεύρο πιέζεται προκαλώντας ενοχλήµατα κυρίως πόνο στο χέρι και µούδιασµα στον αντίχειρα, στον δείκτη, στο µέσο δάκτυλο και στο ήµισυ του παράµεσου δακτύλου. Είναι συνηθέστερο σε γυναίκες µέσης ηλικίας παρά σε άνδρες και εµφανίζεται στο 10% του γενικού πληθυσµού.

Το ΣΚΣ οφείλεται σε αυξηµένη πίεση που εξασκείται στο µέσο νεύρο εντός του καρπιαίου σωλήνα. Υπάρχουν διάφορα αίτια:

  • Η κληρονοµικότητα
  • Η παρατεταµένη καταπόνηση του χεριού
  • Επαναλαµβανόµενες κινήσεις του χεριού και των δακτύλων για µεγάλο χρονικό διάστηµα
  • Ορµονικές µεταβολές σχετιζόµενες µε την εγκυµοσύνη και την εµµηνόπαυση
  • Παθήσεις όπως είναι ο διαβήτης, η ρευµατοειδής αρθρίτιδα και οι διαταραχές του θυρεοειδή
  • Συχνά η πάθηση είναι ιδιοπαθής, δεν υπάρχει δηλαδή κάποιο σαφές αίτιο

 

Συνήθως παρουσιάζεται νυκτερινός πόνος χωρίς ιστορικό τραυµατισµού. Άλλα συµπτώµατα είναι η αιµωδίες των δακτύλων και το αίσθηµα ηλεκτρικού ρεύµατος. Χαρακτηριστικά τα συµπτώµατα δεν παρουσιάζονται στο µικρό δάκτυλο. Τα συµπτώµατα είναι περισσότερα συχνά το βράδυ και ξυπνούν τον ασθενή από τον ύπνο. Συχνά είναι αναγκαίο το τίναγµα του χεριού ή η εµβάπτιση σε νερό για να µειωθεί ο πόνος. Τη διάρκεια της ηµέρας συµπτώµατα παρουσιάζονται όταν ο ασθενής κρατά για ώρα κάποιο αντικείµενο όπως είναι το τηλέφωνο ή το τιµόνι όταν οδηγεί. Ορισµένες φορές τα συµπτώµατα επεκτείνονται και κατά µήκος του αντιβραχίου. Τα συµπτώµατα συχνά εµφανίζονται και εξαφανίζονται ενώ διάφορες κινήσεις καθηµερινές όπως είναι το κούµπωµα και το ξεκούµπωµα είναι δύσκολο. Ορισµένες φορές πέφτουν αντικείµενα από

Category
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ