ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ-ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ

Oσφυαλγία σημαίνει απλά πόνος στην περιοχή της οσφύος αν και αρκετές φορές ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται και στην περιοχή της λεκάνης και των γλουτών.

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ-ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ-ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ

Title:

Description:

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ-ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ

Oσφυαλγία σημαίνει απλά πόνος στην περιοχή της οσφύος αν και αρκετές φορές ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται και στην περιοχή της λεκάνης και των γλουτών. Αντίθετα, ισχιαλγία είναι ο πόνος που επεκτείνεται κατά μήκος του μηρού, της γαστροκνημίας έως το άκρο πόδι. Είναι πολύ συχνή πάθηση τέσσερις στους πέντε, κάποια στιγμή στη ζωή τους θα παρουσιάσουν πόνους στη μέση. Στις περιπτώσεις που ο πόνος επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό ο ασθενής να ζητήσει βοήθεια από το γιατρό του.

Η οσφυαλγία μπορεί να προκληθεί από πάρα πολλά διαφορετικά αίτια αρκετές περιπτώσεις οξείας οσφυαλγίας, σε νεότερα κυρίως άτομα, οφείλονται σε κάποια μορφή κάκωσης των μαλακών μορίων (μυών και συνδέσμων) της μέσης κάτι σαν θλάση, μετά από σήκωμα βάρους, απότομη κίνηση ή αθλητική δραστηριότητα.
Ένας ασθενής που ήδη πάσχει από πόνο στην μέση μπορεί να αισθανθεί τον πόνο του να επιδεινώνεται από:

  • το παρατεταμένο κάθισμα στην ίδια θέση
  • την οδήγηση
  • το σήκωμα μεγάλου βάρους με λάθος τρόπο
  • το παρατεταμένο σκύψιμο μπροστά (πχ ηλεκτρική σκούπα)
  • το ψυχικό στρες
  • την έλλειψη άσκησης

Η συντηρητική αντιμετώπιση είναι η ποιο συχνή, χειρουργική λύση χρειάζεται σε πολύ λίγες περιπτώσεις (πιθανώς λιγότερο από 1% του συνόλου των περιπτώσεων πόνου μέσης).

Category
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ