ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΡΠΟΥ

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΡΠΟΥ

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΡΠΟΥ

Title:

Description:

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΡΠΟΥ

 

Η αρθροσκόπηση του καρπού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και τη θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως οι τραυματισμοί των ιστών του καρπού, οι καρπικές αρθρίτιδες, οι ρήξεις των τενόντων, οι οστεοχονδρωσίες και άλλα προβλήματα. Ο χειρουργός μπορεί να εξετάσει την κατάσταση των ιστών, των χόνδρων και των αρθρώσεων του καρπού και να εκτελέσει απαραίτητες επεμβάσεις, όπως αφαίρεση αποσπώμενων σωματιδίων, αποκατάσταση οστών ή τενόντων και επισκευή των χόνδρων.

 

Ποιες είναι οι ενδείξεις για την αρθροσκόπηση του αγκώνα;

Ορισμένες από τις κύριες ενδείξεις για αρθροσκόπηση του καρπού περιλαμβάνουν:

 

  • Καρπική Αρθρίτιδα: Η αρθροσκόπηση μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση καρπικής αρθρίτιδας, που μπορεί να προκαλεί πόνο, φουσκώματα και περιορισμένη κινητικότητα.
  • Καρπική Ρήξη Χόνδρου: Η αρθροσκόπηση χρησιμοποιείται για τη διόρθωση ρήξεων ή βλαβών στο χόνδρο του καρπού.
  • Καρπική Συνύπαρξη Ελεύθερων Σωματιδίων: Εάν υπάρχουν ελεύθερα σωματίδια ή μικρά κομμάτια χόνδρου στον καρπό, η αρθροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεσή τους.
  • Καρπική Συνύπαρξη Ραγών: Σε περιπτώσεις ρηξών των τενόντων, όπως η ρήξη του έξω τενόντα (extensor carpi ulnaris) ή του εσωτερικού τενόντα (flexor carpi ulnaris), η αρθροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επισκευή.
  • Καρπική Συνύπαρξη Τενοντίτιδας ή Τενοντοπάθειας: Προβλήματα με τους καρπικούς τενόντες, όπως η τενοντίτιδα ή η τενοντοπάθεια, μπορούν να αντιμετωπιστούν με αρθροσκοπικές τεχνικές.

 

Η επιλογή της αρθροσκόπησης του καρπού εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα του προβλήματος, καθώς και από τη γενική κατάσταση του ασθενούς. Ο χειρουργός θα λάβει αυτές τις παραμέτρους υπόψη κατά τον καθορισμό του κατάλληλου σχεδίου θεραπείας.

 

Αρθροσκοπική χειρουργική θεραπεία καρπού

Η αρθροσκοπική χειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων του καρπού, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά:

  • Χρόνιος πόνος στον καρπό. Η αρθροσκοπική διερευνητική χειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της αιτίας του χρόνιου πόνου στον καρπό, όταν τα αποτελέσματα άλλων εξετάσεων δεν παρέχουν σαφή διάγνωση. Συχνά, μπορεί να υπάρχουν περιοχές φλεγμονής, βλάβης του χόνδρου ή άλλα ευρήματα που εξηγούν τον πόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μετά τη διάγνωση, η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί και αρθροσκοπικά — και πιθανώς κατά την ίδια διαδικασία.
  • Κατάγματα καρπού. Μικρά θραύσματα οστού μπορεί να παραμείνουν μέσα στην άρθρωση μετά από σπάσιμο οστού (κατάγματα). Η αρθροσκόπηση καρπού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση αυτών των θραυσμάτων και την ευθυγράμμιση των σπασμένων κομματιών του οστού. Στη συνέχεια το οστό σταθεροποιείται χρησιμοποιώντας καρφίτσες, σύρματα, βίδες, πλάκες κ.λπ.
  • Γαγγλιακές κύστεις. Οι κύστεις γαγγλίου συνήθως αναπτύσσονται έξω από την άρθρωση από ένα μίσχο μεταξύ δύο από τα οστά του καρπού. Συνήθως, η κύστη και/ή ο μίσχος της μπορεί να φανεί και να αφαιρεθεί κατά την αρθροσκόπηση, εξαλείφοντας την κύστη.
  • Σχισίματα συνδέσμου/τριγωνικού συμπλέγματος ινοχόνδρου (TFCC). Οι σύνδεσμοι είναι ινώδεις ζώνες συνδετικού ιστού που συνδέουν τα οστά μεταξύ τους. Παρέχουν σταθερότητα και στήριξη στις αρθρώσεις. Το TFCC είναι μια δομή που σταθεροποιεί και μαλακώνει τον καρπό. Μια πτώση σε ένα τεντωμένο χέρι (π.χ. από γλίστρημα σε μια παγωμένη επιφάνεια ή ενώ συμμετείχατε σε αθλήματα) μπορεί να τραυματίσει ή να σχίσει συνδέσμους στον καρπό, όπως το TFCC. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στον καρπό, ειδικά κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Η αρθροσκοπική χειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και τη θεραπεία του TFCC και άλλων ρήξεων συνδέσμων του καρπού.

 

Category
Services