ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΙΣΧΙΟΥ

Οι αρθρώσεις σας συμμετέχουν σχεδόν σε κάθε σας δραστηριότητα. Κινήσεις όπως το περπάτημα, η κάμψη και η στροφή, απαιτούν τη χρήση των αρθρώσεων των ισχίων και των γονάτων σας.

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΙΣΧΙΟΥ

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΙΣΧΙΟΥ

Title:

Description:

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΙΣΧΙΟΥ

Αιτία του πόνου στο ισχίο σας.

Οι αρθρώσεις σας συμμετέχουν σχεδόν σε κάθε σας δραστηριότητα. Κινήσεις όπως το περπάτημα, η κάμψη και η στροφή, απαιτούν τη χρήση των αρθρώσεων των ισχίων και των γονάτων σας. Όταν το ισχίο γίνει παθολογικό ή τραυματιστεί, ο πόνος που προκαλείται μπορεί να περιορίσει σοβαρά την ικανότητά σας να κινείστε και να εργάζεστε. Μια συχνή αιτία πόνου στο ισχίο είναι η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ). Η ΟΑ καλείται μερικές φορές εκφυλιστική αρθρίτιδα, επειδή είναι μια κατάσταση «φθοράς» που προκαλεί την καταστροφή χόνδρων και οστών. Με την οστεοαρθρίτιδα, ο προστατευτικός χόνδρος στο άκρο του μηριαίου οστού μπορεί να έχει φθαρεί, με αποτέλεσμα το περπάτημα να είναι επώδυνο καθώς τα οστά τρίβονται μεταξύ τους.

 

Τι είναι η Χειρουργική Επέμβαση Αρθροπλαστικής Ισχίου;

Η χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου (ΟΑΙ) συνίσταται στην αφαίρεση του οστού που έχει προσβληθεί από αρθρίτιδα και του κατεστραμμένου χόνδρου, και στην αντικατάστασή τους με εμφυτεύματα ισχίου σχεδιασμένα να υποκαθιστούν την ισχιακή άρθρωση. Στη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, το άκρο του μηριαίου οστού (μηριαία κεφαλή) αντικαθίσταται από ένα μεταλλικό στέλεχος και μια τεχνητή κεφαλή που στερεώνεται με ασφάλεια στην κορυφή του στελέχους. Στην υποδοχή του ισχίου (κοτύλη) εφαρμόζεται ένα μεταλλικό κυπέλλιο επενδυμένο με ανθεκτικό πλαστικό (πολυαιθυλένιο).

 

Συμπτώματα

Το πιο κοινό σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι ο πόνος. Αυτός ο πόνος στο ισχίο αναπτύσσεται αργά και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, αν και είναι επίσης δυνατή η ξαφνική εμφάνιση. Ο πόνος και η δυσκαμψία μπορεί να είναι χειρότερα το πρωί ή μετά από ανάπαυση για λίγο. Με την πάροδο του χρόνου, τα επώδυνα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πιο συχνά. Πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πόνο που εκδηλώνεται με έντονη δραστηριότητα
 • Δυσκαμψία στην άρθρωση του ισχίου που δυσκολεύει το περπάτημα ή την κάμψη
 • «Κλείδωμα» ή «κόλλημα» της άρθρωσης και ένας θόρυβος τριξίματος κατά την κίνηση που προκαλείται από χαλαρά θραύσματα χόνδρου και άλλου ιστού που παρεμβαίνουν στην ομαλή κίνηση του ισχίου
 • Μειωμένο εύρος κίνησης στο ισχίο που επηρεάζει την ικανότητα βάδισης
 • Αυξημένο πόνο στις αρθρώσεις όταν ο καιρός είναι βροχερός

 

Πρόληψη

Η αρθρίτιδα του ισχίου, που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή και τον εκφυλισμό της άρθρωσης του ισχίου, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κινητικότητα και τις καθημερινές δραστηριότητες. Ενώ ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για αρθρίτιδα είναι πέρα από τον έλεγχο κάποιου, η υιοθέτηση προληπτικών μέτρων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αρθρίτιδας του ισχίου:

 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος: Το υπερβολικό σωματικό βάρος ασκεί επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις του ισχίου. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και της τακτικής άσκησης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρθρίτιδας και να ανακουφίσει την πίεση στους γοφούς.
 • Τακτική άσκηση: Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που προάγουν την ευελιξία και τη δύναμη των αρθρώσεων. Ασκήσεις χαμηλής έντασης όπως το κολύμπι, το ποδήλατο και το περπάτημα είναι ευεργετικές για τη διατήρηση της λειτουργίας των αρθρώσεων και τη μείωση του κινδύνου αρθρίτιδας του ισχίου.
 • Ασκήσεις φιλικές προς τις αρθρώσεις: Ενσωματώστε ασκήσεις που στοχεύουν ειδικά τη δύναμη και την ευλυγισία του ισχίου, όπως διατάσεις ισχίου και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της άρθρωσης του ισχίου και στην πρόληψη της ακαμψίας.
 • Σωστή στάση σώματος: Διατηρήστε καλή στάση του σώματος, ειδικά όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα ή εκτελείτε επαναλαμβανόμενες εργασίες. Αυτό μειώνει την περιττή καταπόνηση στους γοφούς.
 • Αποφύγετε την υπερβολική χρήση: Προσέξτε την υπερβολική χρήση των γοφών σας, ειδικά σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Δώστε στις αρθρώσεις σας επαρκή ανάπαυση και διαφοροποιήστε τις δραστηριότητές σας για να αποτρέψετε την υπερβολική πίεση στους γοφούς.

 

Θεραπεία

Εάν η αρθρίτιδα του ισχίου έχει ήδη αναπτυχθεί, διάφορες θεραπευτικές επιλογές στοχεύουν στην ανακούφιση του πόνου, στη βελτίωση της λειτουργίας των αρθρώσεων και στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής. Εδώ είναι τα βασικά συστατικά της θεραπείας της αρθρίτιδας του ισχίου:

 • Φυσικοθεραπεία: Ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα άσκησης που σχεδιάστηκε από έναν φυσιοθεραπευτή μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών γύρω από το ισχίο, στη βελτίωση της ευλυγισίας των αρθρώσεων και στη βελτίωση της συνολικής κινητικότητας.
 • Τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής: Η υιοθέτηση ενός φιλικού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης βάρους, των ασκήσεων χαμηλής πρόσκρουσης και της χρήσης βοηθητικών συσκευών, μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη υγεία του ισχίου.
 • Ενέσεις στις αρθρώσεις: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος ή κορτικοστεροειδών μπορεί να θεωρηθεί ότι παρέχουν προσωρινή ανακούφιση και μειώνουν τη φλεγμονή.
 • Χειρουργική επέμβαση: Σε προχωρημένες περιπτώσεις, χειρουργικές επεμβάσεις όπως αρθροσκόπηση ισχίου, διαδικασίες διατήρησης των αρθρώσεων ή αντικατάσταση ισχίου μπορεί να συνιστώνται για την αντιμετώπιση του έντονου πόνου και της βλάβης των αρθρώσεων.
 • Υποστηρικτικές συσκευές: Η χρήση υποστηρικτικών συσκευών όπως μπαστούνια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της καταπόνησης των αρθρώσεων και στη βελτίωση της κινητικότητας.

Τα εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας, που συχνά περιλαμβάνουν συνδυασμό αυτών των προσεγγίσεων, προσαρμόζονται στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε ατόμου και στη σοβαρότητα της αρθρίτιδας του ισχίου.

 

Εξετάσεις

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας, ο γιατρός θα σας μιλήσει για τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας, θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση και πιθανώς θα ζητήσει διαγνωστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες.

 

Σωματική εξέταση

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα αναζητήσει:

 • Τρυφερότητα γύρω από το ισχίο
 • Εύρος παθητικής και ενεργητικής κίνησης
 • Πόνο όταν ασκείται πίεση στο ισχίο
 • Προβλήματα με το βάδισμά σας (τον τρόπο που περπατάτε)
 • Οποιαδήποτε σημάδια τραυματισμού στους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους που περιβάλλουν το ισχίο

 

Απεικονιστικά τεστ

 • Ακτινογραφίες. Οι ακτίνες Χ παρέχουν λεπτομερείς εικόνες πυκνών δομών, όπως τα οστά. Οι ακτινογραφίες ενός αρθριτικού ισχίου μπορεί να δείξουν στένωση του χώρου της άρθρωσης και αλλαγές στο οστό.
 • Άλλες απεικονιστικές εξετάσεις. Περιστασιακά, μπορεί να χρειαστεί σάρωση μαγνητικής τομογραφίας (MRI) ή αξονική τομογραφία (CT) για να προσδιοριστεί καλύτερα η κατάσταση των οστών και των μαλακών ιστών του ισχίου σας.

 

Category
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ