ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ

Οι αρθρώσεις σας συμμετέχουν σε σχεδόν κάθε σας δραστηριότητα. Κινήσεις όπως το περπάτημα, η κάμψη και η στροφή απαιτούν τη χρήση των αρθρώσεων των ισχίων και των γονάτων σας.

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ

Title:

Description:

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ

Οι αρθρώσεις σας συμμετέχουν σε σχεδόν κάθε σας δραστηριότητα. Κινήσεις όπως το περπάτημα, η κάμψη και η στροφή απαιτούν τη χρήση των αρθρώσεων των ισχίων και των γονάτων σας. Όταν το γόνατο γίνει παθολογικό ή τραυματιστεί, ο πόνος που προκαλείται μπορεί να περιορίσει σοβαρά την ικανότητά σας να κινείστε και να εργάζεστε. Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση του σώματος και επιτελεί κεντρικό ρόλο σε σχεδόν κάθε καθημερινή δραστηριότητα. Η άρθρωση του γόνατος σχηματίζεται από τα άκρα τριών οστών:

  • Το κάτω άκρο του μηριαίου οστού ή του μηρού.
  • Το άνω άκρο του κνημιαίου οστού ή της κνήμης.
  • Την επιγονατίδα.

 

Παχείς ανθεκτικές δέσμες ιστών που ονομάζονται σύνδεσμοι, συνδέουν τα οστά και σταθεροποιούν την άρθρωση. Μια λεία επίστρωση με ελαστικές ιδιότητες που ονομάζεται χόνδρος καλύπτει τα άκρα των οστών και τα εμποδίζει να τρίβονται μεταξύ τους, επιτρέποντας ευέλικτη, σχεδόν χωρίς τριβή κίνηση. Ο χόνδρος επίσης απορροφά τους κραδασμούς προστατεύοντας τα οστά από τις μεταξύ τους φορτίσεις. Τέλος, ένας μαλακός ιστός που ονομάζεται αρθρικός υμένας καλύπτει την άρθρωση και παράγει ένα λιπαντικό υγρό που μειώνει την τριβή και τη φθορά. Κάθε ασθενής είναι μοναδικός και μπορεί να αισθανθεί πόνο στο γόνατο για διαφορετικούς λόγους. Μια συχνή αιτία πόνου στο γόνατο είναι η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ). Η ΟΑ καλείται μερικές φορές εκφυλιστική αρθρίτιδα, επειδή είναι μια κατάσταση «φθοράς» που έχει ως αποτέλεσμα τη φθορά του χόνδρου στις αρθρώσεις. Όταν ο χόνδρος φθείρεται, τα οστά τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία.

Μια ακόμη συχνή αιτία πόνου στο γόνατο είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ). Η ΡΑ προκαλεί χημικές μεταβολές στο χόνδρο των αρθρώσεων, ή στον αρθρικό υμένα, με αποτέλεσμα την πάχυνσή του και τη δημιουργία φλεγμονής. Με τη σειρά του το αρθρικό υγρό καταστρέφει τον χόνδρο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι απώλεια χόνδρου, πόνος και δυσκαμψία. Εάν δεν έχετε νιώσει επαρκή ανακούφιση με επιλογές συντηρητικής θεραπείας όπως χρήση νάρθηκα, φαρμακευτική αγωγή ή έγχυση αρθρικού υγρού, ο γιατρός σας ενδέχεται να σας προτείνει ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Category
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ