ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΩΜΟΥ – ΡΗΞΗ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ

Στην άρθρωση του ώμου υπάρχουν 4 τένοντες οι οποίοι είναι «υπεύθυνοι» για τις περισσότερες κινήσεις της άρθρωσης. Ο πιο ευπαθής και συχνότερα τραυματιζόμενος τένοντας από τους 4 είναι ο υπερακάνθιος.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΩΜΟΥ – ΡΗΞΗ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΩΜΟΥ – ΡΗΞΗ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ

Title:

Description:

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΩΜΟΥ – ΡΗΞΗ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΩΜΟΥ

Στην άρθρωση του ώμου υπάρχουν 4 τένοντες οι οποίοι είναι «υπεύθυνοι» για τις περισσότερες κινήσεις της άρθρωσης. Ο πιο ευπαθής και συχνότερα τραυματιζόμενος τένοντας από τους 4 είναι ο υπερακάνθιος. Η τενοντοπάθεια του ώμου μπορεί να οφείλεται σε «υπέρχηση» όπως και οι περισσότερες τενοντοπάθειες, μπορεί όμως να συνυπάρχουν «ανατομικές παραλλαγές» στον τύπο του ακρωμίου, προκαλεί μεγαλύτερη φθορά στους τένοντες του στροφικού πετάλου. Είναι πάθηση ανεξαρτήτου ηλικίας. Αφορά νεαρούς ενήλικες, αθλητές οι οποίοι χρησιμοποιούν το χέρι τους σε κινήσεις πάνω από το ύψος του ώμου αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες όπου λόγω καθημερινών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων η φθορά των τενόντων έρχεται ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας καταπόνησης.

Η αντιμετώπιση της τενοντοπάθειας, όπως και η πλειονότητα των Ορθοπαιδικών παθήσεων είναι συντηρητική και χειρουργική. Με την ύφεση των συμπτωμάτων η χρήση της φυσικοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει. Σημειώνουμε βέβαια ότι η φυσικοθεραπεία μπορεί να ανακουφίσει αλλά δεν διορθώνει αυτό που εμποδίζει τη σωστή λειτουργία της άρθρωσης.

Σε περιπτώσεις όπου η συντηρητική αντιμετώπιση αποτύχει, η χειρουργική θεραπεία έχει το πρώτο λόγο. Η αρθροσκοπική τεχνική που χρησιμοποιείται προσφέρει στον χειρουργό άμεση όραση και παρέμβαση σε κάθε μορφής βλάβη εντός της άρθρωσης ενώ στον ασθενή μικρή νοσηρότητα της περιοχής και ταχύτερη επανένταξη στις επαγγελματικές ή αθλητικές δραστηριότητές του.

 

Αιτίες Τενοντοπάθειας ώμου

Η τενοντοπάθεια προκαλείται γενικά από υπερβολική χρήση ενός μυός και του τένοντα. Με την πάροδο του χρόνου, η καταπόνηση του τένοντα προκαλεί αλλαγή της δομής του τένοντα. Οι τένοντες ώμου χρησιμοποιούνται πιο συχνά με επαναλαμβανόμενες ρίψεις.

Η τενοντοπάθεια ώμου μπορεί επίσης να προκληθεί από:

  • Φλεγμονώδη νόσο στον ώμο όπως η αρθρίτιδα
  • Τραύμα στον ώμο.
  • Φυσιολογική φθορά που σχετίζεται με την ηλικία.

 

Κίνδυνοι ανάπτυξης τενοντοπάθειας ώμου

Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να αναπτύξετε τενοντοπάθεια ώμου περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία: 30 και άνω
  • Χρησιμοποιώντας πάντα το χέρι σε θέση πάνω από το κεφάλι ή σε κίνηση ρίψης, όπως σε:
    • Τένις
    • Κολύμπι
    • Εργασίες (π.χ. εργασίες συναρμολόγησης ή χρήση πιεστικής μηχανής)

 

Συμπτώματα τενοντοπάθειας ώμου

Τα συμπτώματα αναπτύσσονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Ο πόνος συνήθως αυξάνεται αργά με τη χρήση. Η τενοντοπάθεια μπορεί να προκαλέσει:

  • Πόνο στον ώμο και στο άνω μέρος του χεριού
  • Πόνο τη νύχτα, ειδικά όταν κοιμάστε στην τραυματισμένη πλευρά
  • Αδυναμία ώμου
  • Δυσκαμψία ώμου με κάποια απώλεια κίνησης

 

Διάγνωση Τενοντοπάθειας Ώμου

Ο γιατρός θα ρωτήσει για τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας και θα γίνει φυσική εξέταση. Ο γιατρός σας θα ελέγξει τις ευαίσθητες περιοχές αλλά και το εύρος κίνησης των ώμων και η μυϊκή σας δύναμη. Μπορεί ακόμα να χρειαστεί να λάβει λεπτομερείς εικόνες του ώμου σας. Αυτό μπορεί να γίνει εάν ο τραυματισμός είναι σοβαρός ή για να αποκλειστούν άλλα προβλήματα. Οι εικόνες μπορούν να ληφθούν με:

  • Μαγνητική τομογραφία
  • Αρθροσκόπηση
  • Ακτινογραφίες

Η θυλακίτιδα μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα πόνου. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ένεση με ένα αναισθητικό φάρμακο. Εάν ο πόνος υποχωρήσει, μπορεί να υποδηλώνει θυλακίτιδα και όχι τενοντοπάθεια.

 

Πρόληψη Τενοντοπάθειας Ώμου

Για την προστασία του ώμου από τραυματισμό:

  • Κάντε τακτικές ασκήσεις αντίστασης για να δυναμώσετε τους μυς.
  • Χρησιμοποιήστε σωστές αθλητικές μεθόδους προπόνησης.
  • Μην αυξάνετε τη διάρκεια ή την ένταση της άσκησης περισσότερο από 10% την εβδομάδα.
  • Μην αγνοήσετε και μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τον πόνο στον ώμο μόνοι σας.

 

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναρρώσει από την επέμβαση του στροφικού πετάλου;

Ο χρόνος ανάρρωσης μετά από επέμβαση στροφικού πετάλου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Συνήθως, απαιτούνται έξι έως οκτώ εβδομάδες για την επούλωση του τένοντα μέχρι το οστό. Ωστόσο, ο πλήρης χρόνος ανάρρωσης ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος της ρήξης.

Για μικρές ρήξεις, ο χρόνος πλήρους ανάρρωσης είναι περίπου τέσσερις μήνες, ενώ για μεγαλύτερες μπορεί να απαιτηθούν έξι μήνες. Σε περιπτώσεις σοβαρών και εκτεταμένων ρήξεων, η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 12 μήνες.

Οι ασθενείς συνήθως μπορούν να επιστρέψουν στις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες περίπου μετά από 12 εβδομάδες από την επέμβαση. Ωστόσο, η συμμετοχή σε έντονα αθλήματα μπορεί να περιοριστεί για τέσσερις έως έξι μήνες. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί πλήρες εύρος κίνησης και δύναμης κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτοί οι χρόνοι που αναφέρονται είναι κατά προσέγγιση και μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις που ο χρόνος ανάρρωσης να διαφέρει. Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον ορθοπαιδικό σας για τον αναμενόμενο χρόνο ανάρρωσης στην δική σας περίπτωση.

 

Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο εμφάνισης της τενοντοπάθειας του ώμου;

Η πρόληψη της τενιοπάθειας του στροφικού πετάλου μπορεί να μην είναι 100% δυνατή εάν έχετε γενετική προδιάθεση για εκφύλιση του τένοντα. Η φθορά του περιστροφικού πετάλου που σχετίζεται με την ηλικία είναι επίσης φυσιολογική και αναμενόμενη, ειδικά αν είστε άνω των 40 ετών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες προληπτικές προσεγγίσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Οι παρακάτω συμβουλές είναι χρήσιμες τόσο για όσους αθλούνται αλλά και για όσους δεν συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες:

  • Εκτελείτε ασκήσεις ενδυνάμωσης. Ένα από τα βασικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τους ώμους σας από τραυματισμούς του τένοντα του στροφικού πετάλου είναι να εκτελείτε ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευελιξίας (δηλαδή, δυναμικές και στατικές διατάσεις) σε τακτική βάση. Η τακτική προπόνηση του ώμου σας και των μυών και των τενόντων που τον περιβάλλουν θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη καλύτερη φόρμα σας.
  • Εντάξτε ασκήσεις για το άνω μέρος του σώματός σας. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης που δυναμώνει το πάνω μέρος του σώματος —ιδιαίτερα την πλάτη και το στήθος— θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση του ώμου. Εάν ασκείτε ήδη τους μύες του άνω μέρους του σώματος ως μέρος της ρουτίνας άσκησής σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε μια δραστηριότητα που λειτουργεί σε αυτές τις μυϊκές ομάδες: για παράδειγμα, κωπηλασία, μάθημα χορού, γιόγκα ή μάθημα προπόνησης με βάρη στο γυμναστήριο.
  • Διατηρήστε καλή στάση σώματος. Πολλά προβλήματα στο σώμα μπορεί να προκληθούν ή να επιδεινωθούν από την ακατάλληλη στάση του σώματος. Αυτή μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση σε έναν μυ, σύνδεσμο ή τένοντα. Αυτή η πίεση μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό.
  • Αποφύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα ή να σηκώνετε συνεχόμενα τα χέρια σας. Το να σηκώνετε βαριά αντικείμενα πάνω από το κεφάλι σας ή να τα πιάνετε από το πάτωμα μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση του τένοντα και τραυματισμό. Εάν το επάγγελμά σας απαιτεί να σηκώνετε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας (για παράδειγμα, αν βάφετε σπίτια ή εργάζεστε σε κατασκευές), κάντε συχνά διαλείμματα.
Category
ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ